Az olasz város vezetésének az a célja, hogy csökkentsék a tömegturizmus nyomását. Szintén új intézkedés a hangszórók használatának betiltása.

A BBC híradása szerint a 2024 júniusától életbe lépő új szabállyal szeretnék korlátozni a Velence történelmi központjába, valamint a sűrűn látogatott Murano, Burano és Torcello szigetekre érkező turisták számát. Ahogy mi is hírt adtunk róla, 2023 nyarán a Világörökségi Központ, az UNESCO egyik szervezete közölte: „Velence fejlesztésének folytatása, az éghajlatváltozás és a tömeges turizmus hatásai azzal fenyegetnek, hogy visszafordíthatatlan változások következnek be a helyszín egyedülálló egyetemes értékében.”  A helyszín épségét a tömegturizmus mellett a magasépületek építése a városközpont közelében, a tenger szintjének emelkedése és más, szintén az általános felmelegedéssel kapcsolatos szélsőséges meteorológiai jelenségek is fenyegetik.

2019-ben 19 millió, a pandémia előtt viszont évente mintegy 30 millió turista látogatta meg Velencét. A velencei vezetők az olasz kormány segítségével már 2018-ban elkezdték kidolgozni a megoldást arra, hogyan csökkentsék ezt a számot. A megoldások között volt a szeptemberben bevezetett öteurós napi díj és az előfoglalási rendszer. Az UNESCO szerint azonban ez kevés, és felrótták a stratégiai tervezés hiányát az olaszoknak.

Az 5. században alapított, szigetekre épült Velence a 10. században vált nagyhatalommá, jelenleg 118 kis sziget tartozik hozzá, és 1987-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. Az UNESCO szerint „Velence egészében rendkívüli építészeti alkotás, mert még a legkisebb műemlékben is megtalálhatók a világ több jelentős művésze, így Giorgione, Tiziano, Tintoretto, Veronese és mások alkotásai”.

Velence a világ egyik leglátogatottabb városa. Csúcsidőben százezer turista alszik a városban, a napi látogatók száma több tízezer, míg a városközpontnak mindössze 50 ezer lakója van, az ő számuk is fogyóban. A dagályok idején a víz rendszeresen elárasztja a Szent Márk teret, megrongálja az épületek talapzatát. A hatás csökkentésére mesterséges gátrendszert emeltek.

Fotó: Shutterstock