fbpx

Juronics Tamás rendezi a Traviatát a Szegedi Szabadtérin

Nemzetközileg elismert alkotó, a Kossuth-díjas Juronics Tamás rendezésében látható idén Verdi La Traviatája a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A fesztivál saját produkcióként valósítja meg az operát a Dóm téri nagyszínpadon.

Izgalmas színrevitelben láthatja a közönség a Traviatát a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Verdi operáját Juronics Tamás rendező, koreográfus állítja színre a Dóm téren.

A sokoldalú művész csaknem harminc éve meghatározó alakja a szegedi kulturális életnek, 1993 óta áll művészeti vezetőként a Szegedi Kortárs Balett élén. A nemzetközi szinten is elismert színpadi alkotó számos koreográfiája, táncszínházi előadása mellett különféle műfajú előadások koreográfusaként, rendezőjeként is megmutatkozott országszerte.

A prózai és musical-előadások rendezése mellett az opera sem jelent ismeretlen kihívást a művész számára. A Szegedi Nemzeti Színház olyan nagyszabású operaprodukciói fűződnek a nevéhez, mint Berlioztól a Faust elkárhozása, Offenbachtól a Hoffmann meséi, Bartók Bélától A kékszakállú herceg vára vagy Verdi Rigolettója, sőt egy korábbi, az Armel Operafesztiválon Közönségdíjat elnyert La Traviata-rendezés is fűződik a nevéhez. A Szegedi Szabadtéri Játékok nézői 2021-ben Mozart Szöktetés a szerájból című daljátékát láthatták Juronics rendezésében. Különböző műfajú előadásainak rendszerint kiemelten fontos részét képezi a látványos színpadkép, a világítás- és színpadtechnikai effektek összehangolása a zenemű dinamikájával. A Traviata esetében sem lesz ez másképp.

Az előadást teljes mértékben saját produkcióként, a Macerata Operafesztivál közreműködése nélkül állítja színpadra a Szegedi Szabadtéri. Barnák László főigazgató elmondta: „Az évad előkészítésekor ígéretesen kezdődött a közös munka a Macerata Operafesztivállal. A pandémiás időszak azonban olyan, előre nem látott akadályokat gördített a koprodukció útjába, amelyek ellehetetlenítették, hogy egy komplex nemzetközi együttműködés jelen pillanatban meg tudjon valósulni. Ezért úgy döntöttünk, a Szegedi Szabadtéri Játékok saját produkciójaként, önállóan visszük színre Verdi La Traviatáját. A megrendezésére Juronics Tamás Kossuth-díjas rendező-koreográfust, érdemes művészt kértük fel, aki a Szegedi Nemzeti Színház mellett a Szabadtérinek is tapasztalt alkotója. Az ő fantáziadús vezetésével, országosan elismert operaművészek és a Szegedi Operatagozat kiválóságainak főszereplésével valósul meg idén a La Traviata a Dóm téren.”

Minden idők egyik legkedveltebb Verdi-operáját két alkalommal, július 29-én és 30-án láthatja a Dóm tér közönsége.

Nyitókép: Juronics Tamás. Fotó: Tarnavölgyi Zoltán

A rovat további cikkei