Egy tatárjárásról készülő akciódrámát és egy morális dilemmát feldolgozó első filmet is támogat a Nemzeti Filmintézet.

Az 1242 – A Nyugat kapujában a 13. századba repít vissza, amikor Batu kán, a világhódító Dzsingisz kán unokája, a sztyeppe kegyelmet nem ismerő ura seregével Esztergom falai alá ér. Európa meghódítása előtt el kell söpörnie útjából a magyar várat. A maroknyi védő Eusebius kanonok és a spanyol zsoldoskapitány, Simon vezetésével az utolsó harcra készül. Segítségre nem számíthatnak. Talán a pápai legátus megérkezése és a mongol holdújév ünnep ad egy kis haladékot a magyaroknak…

A
Horváth Áron és Joan Lane forgatókönyvéből készülő történelmi film forgatása ősszel
magyarországi helyszíneken, köztük a Visegrádi Fellegvárban, a Bélapátfalvai
Ciszterci Apátságban és a fóti NFI Stúdióban lesz, a tervezett mozibemutató
2023 decembere.

Az 1242 – A Nyugat kapujában rendezője Soós Péter, aki fikciós munkái (Budapest Anno, Áldott állapot, Géniusz, az alkimista) mellett olyan tévésorozatok rendezőjeként ismert, mint a Tűzvonalban, a Jóban Rosszban és a Hacktion.

„Egy magyar, de világtörténelmi jelentőségű esemény mozifilm feldolgozására vállalkozunk. Beláthatatlan következményekkel járt volna, ha 1242 telének végén Batu kán nem fordítja vissza seregeit Esztergom alól, hanem folytatja az előrenyomulást. Filmünk az izgalmas szórakozás mellett gondolkodásra ösztönzi a nézőt Batu kán döntésének okairól. Büszkék vagyunk, hogy a teljes forgatási kreatív és szakmai magyar stáb mellett a szerepekre több neves külföldi színész és az utómunkára elismert, nemzetközi szakemberek mondtak igent” – vallja az 1242 A Nyugat kapujában alkotócsapata.

A Nemzeti Filmintézet 1,26 milliárd forintos gyártási támogatásával készülő film

az első magyar–mongol–angol koprodukció,

amely a brit Chelsea Pictures, a mongol Semoon Studio, továbbá a Foresight Media, a Lipsync, a Mongol Costumes és a Galloping Entertainment közreműködésével készül, vezető producere Bodzsár István, Sipos Kornél, brit koproducere Bill Chamberlain.

A Nemzeti Filmintézet Inkubátor-programjában készül Sós Bálint Dániel első egész estés alkotása Minden rendben címmel, melyre 100 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Filmszakmai Döntőbizottság.

A Minden rendben egy tragédia egy apáról, aki súlyos morális dilemmába keveredik.

Az egyetlen szemtanúja lesz egy súlyos balesetnek, amit kisfia okoz, és döntenie kell: vállalja az igazság terhét és a fia életét romokba döntő retorziót vagy hazudja el a tettet, ami viszont a fiú lelki világát torzítja el egy életre? Apai ösztönei az utóbbiba hajszolják bele, ám a hazugság egyre nagyobb áldozatokkal jár. A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve – ezt a gondolatot boncolgatja a film, olyan morálisan ambivalens szituációkon keresztül, melyek a nézők szilárdnak hitt meggyőződéseit is felkavarják.

„A Minden rendben forgatása novemberben kezdődik, és a tervek szerint a jövő tavaszi fesztiválszezonra készül el, ugyanis a témája miatt azt gondoljuk, hogy a világ minden táján könnyen lehet majd azonosulni a filmmel. A szereplőválogatás még folyamatban van, és nem egyszerű, hiszen a szereplők jelentős része 9 és 13 éves kor közötti gyerekekből áll, akik szinte hétről hétre hatalmas változásokon mennek keresztül, ezért meg kell kockáztatnunk, hogy az utolsó pillanatban választjuk ki őket. Ezt még tetézi, hogy a felnőttszereplőket a már kiválasztott gyerekekhez képest kell megtalálnunk. Szerencse, hogy a gyerekszereplők válogatójával már az Oscar-díjas Mindenki óta együtt dolgozunk, így igazán jó kezekben vagyunk” – nyilatkozta Farkas Ádám producer az előkészületekről.

Sós
Bálint Dániel a Minden rendben alapjául szolgáló forgatókönyvet Nagy V.
Gergővel közösen jegyzi, a film producere Farkas Ádám és Mártonffy Zoltán
Miklós.