Ez az időszak kiválóan alkalmas arra, hogy portalanítsuk azt a dobozt, amelyben egy kedves emléket – amit magunk írtunk vagy kaptunk –, szerelmes leveleket, óvodás rajzokat, képeslapokat vagy netán régi, családi kéziratainkat tartjuk. Az Országos Széchényi Könyvtár dolgozói is azon fáradoznak, hogy jól kihasználva a rendkívüli helyzet adta lehetőségeiket, rendezzék gyűjteményeiket, leporolják régi terveiket. 

De hogyan is kezdődik a családi történetírás? Egyedül is jó lehet emlékezni egy régi pillanatra, de együtt még jobb, főleg, ha a szüleink, nagyszüleink holmija közt kutakodva bukkanunk egy-egy ereklyére. A szülőkkel, testvérekkel közös keresgélés előhozza a régi emlékeket, távhívásban pedig a nagyszülők mesélhetnek további érdekességeket a talált tárgyakról.

Ha különleges kincset találtál, amelyet megosztanál másokkal, a következőképp teheted:

  1. Végy egy fehér papírlapot (ha méretesebb a dokumentum, akkor egy fehér abroszt), és arra helyezd!
  2. Jegyezd fel a következőket olvashatóan egy papírlapra: hol?; mikor?; kinek a tulajdona?; mi a dokumentum (képeslap, levél, térkép stb.)?; mi a mérete?
  3. A leírást a dokumentum mellé helyezve készíts róla egy jó minőségű fotót. Ha az ismertető kétoldalas, akkor mindkét oldalát szerkeszd össze egy fotóvá!
  4. Április 20 és 22. között a könyvtár Facebook oldalán megjelenő NÉZZ SZEMBE A MÚLTTAL hirdetés alá posztold a fotódat!

 Jó kalandozást kívánunk!