fbpx

Kalandos sorsú rézkarcok a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban

Rejtett rézkarcok címmel kalandos sorsú 18. századi metszeteket mutat be csütörtöktől a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZK).

A tárlat a 18. század nagyvárosainak látképeit mutatja be korabeli metszetek reprodukcióin keresztül. Az eredeti alkotások Augsburgban készültek 1719 és 1765 között, javarészt Friedrich Bernhard Werner munkái, aki hadimérnökként és térképészként dolgozott.

Berlin (1719, rézkarc). Fotó: FSZEK

Ez a kultúr- és várostörténeti anyag véletlenül került elő az 1960-as években a Koháry-Coburg-kastély felújítása során a Családi Galéria néven ismert terem egy rejtett falrészében. Szépségük mellett jelentős történelmi és építészeti kuriózumnak is számítanak, hiszen megörökítik és felidézik az épületeket, hidakat, kikötőket és egyéb várostervezési aspektusokat. A rézkarcok 1792-ben kerültek Koháry Miklós gróf tulajdonába.

Házassága révén két brazil hercegnő is tagja volt a Koháry-Coburg családnak, Maria da Glória, I. Pedro császár lánya, aki Maximilian Ferdinand Sachsen-Coburg-Gothához és Leopoldina, II. Pedro császár lánya, aki Ludwig August Sachsen-Coburg-Gothához ment feleségül. A kiállítás anyaga és a 18. századi brazil királyi család történetének összefonódása, valamint a brazil függetlenség kikiáltásának 200. évfordulója miatt Susan Kleebank, Brazília budapesti nagykövete karolta fel a rézkarcsorozat bemutatásának népszerűsítését. A kiállítást elsőként 2016-ban a Pozsonyi Brazil Nagykövetség, majd 2017-ben a Genfi Brazil Főkonzulátus mutatta be.

A megtalált 123 metszetből harmincat restauráltak, amelyek reprodukciói tekinthetők meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtár Átriumában január 26. és február 23. között nyitvatartási időben. Az eredeti rézkarcok a Koháry-Coburg-kastélyban láthatók.

A kiállítás a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a budapesti Brazil Nagykövetség és a szentantali Vadászati és Halászati Múzeum együttműködésének köszönhetően jött létre.

Nyitókép: Jeruzsálem (1765, rézkarc, részlet). Forrás: FSZEK

A rovat további cikkei