A Fiatal Írók Szövetsége negyedik alkalommal rendezi meg nyári táborát a Szokolya melletti Királyréten. Idén július 17. és 21. között Rakovszky Zsuzsával, Géher Istvánnal, Grecsó Krisztiánnal és Vida Gáborral hallgathatnak beszélgetéseket a résztvevők.

Kolozsvár, 2023. június 8.
Vida Gábor író beszédet mond a 12. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét megnyitóján a Bánffy-palota udvarán 2023. június 8-án. A június 11-e délutánig tartó négynapos rendezvény a kortárs magyar irodalom neves erdélyi és magyarországi szerzőit vonultatja fel, a Bánffy-palota emeleti termeiben közel félszáz kiadó és könyvkereskedő állít ki, és számos könyvbemutató, közönségtalálkozó, kísérőrendezvény is lesz.
MTI/Kiss Gábor
Vida Gábor író, szerkesztő. Fotó: Kiss Gábor / MTI

A táborozók napközben líra-, próza-, kritika- és műfordításműhelyekben dolgozhatnak, este felolvasásokon, szakmai beszélgetéseken, társtudományi, társművészeti programokon vehetnek részt.

A reggeli Szerkesztői ismeretek proszeminárium és az esti buli között írói-szerkesztői gyakorlat, azaz kis csoportokban zajló műhelymunka folyik, amelyekben kiváló szakemberek vezetik a fiatalokat.

A kritikaműhely vezetője Smid Róbert és Zelei Dávid, a prózáé Moskát Anita, Milbacher Róbert és Juhász Tibor lesz. Terék Annával, Kollár Árpáddal, Korpa Tamással és Lövétei Lázár Lászlóval dolgozhatnak a líraműhelyek résztvevői. A műfordítóműhely vezetője Nádasdy Ádám. A szerkesztői proszemináriumot Tóth-Czifra Júlia és Fehér Renátó tartja majd.

Szerda délután a műfordítói kerekasztal-beszélgetésen Kalász Orsolyát és Géher Istvánt Pataki Viktor kérdezi, majd az este folyamán az Akadálymentesített Online Jelenlét műhely tagjaival a két műhelyvezető, Szabó Imola Julianna és Juhász Tibor beszélget, bemutatva a VAGY című fanzinüket.

Csütörtök délután Grecsó Krisztiánt kérdezi Szilágyi Zsófia, aztán elsőkönyves szerzők mutatkoznak be: Sárkány Tímeával, Nagy Dániellel és Nagy Zalánnal Kiss A. Kriszta beszélget.

Péntek délután Rakovszky Zsuzsa, Balajthy Ágnes és Pinczési Botond válaszol a kérdésekre, majd  Tófalvy Tamással és Fazekas Gergellyel vizsgálják a legújabb magyar könnyűzenét és a trendeket. A moderátorok: Górász Péter és Szirák Sára. 

Szombaton Szirák Péter beszélget Vida Gáborral, majd a Szövegpokol program keretében a műhelyezők olvasnak fel. 

Csütörtök este Emidí & Zozova, pénteken pedig a Kvaterka együttes szolgáltatja a zenét. 

A tábor a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. Szakmai partner és támogató a PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál.