fbpx

Kálloy Molnár Péter zenés felolvasószínháza a Jókai Anna Szalonban

Egyedülálló könyvbemutató helyszíne lesz a budavári Jókai Anna Szalon 2021. december 17-én 19 órakor. Két már megjelent kötet (Újnyugat Antológia, Szabó Zoltán Attila: K.Ö.R. – Kálloy Összes Rövidítve) és egy 2022 tavaszán megjelenő mű (A Tabán a világ közepe) hátterével, kulisszatitkaival, kisprózáival ismerkedhetnek meg az irodalombarátok. Az estre Kálloy Molnár Péter zenés felolvasószínházi előadással készül.

Részint összegzés, részint friss írások, kortárs versek, prózák gyűjteménye – egy mondatban így foglalható össze a néhány napja már a nagyközönség számára is elérhető Újnyugat Antológia lényege, amelynek szerzői között megtalálható mások mellett Tőzsér Árpád, Sipos Lajos, Bozók Ferenc, Halmai Tamás, Petőcz András, Vörös István, Miske Emő, Hekl Krisztina, Draskóczi Ágnes is. A kötet megjelenését – amiként annak társkiadványát, a közel 12 éve folyamatosan megjelenő Nyugat Plusz irodalmi folyóirat lapszámait is – a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatta.

Az Újnyugat Antológia jelentőségéről és egyéb kulisszatitkokról is szó lesz 2021. december 17-én 19 órától a budavári Jókai Anna Szalonban tartandó könyvbemutatón, ahol két másik művet is megismerhet a közönség.

Az elhangzó művek egy része a Tabánt idézik meg – annak apropóján, hogy várhatóan 2022 tavaszán jelenik meg Szabó Zoltán Attila A Tabán a világ közepe című könyve. A közönség bepillantást nyerhet a környék kultúrtörténetébe és néhány legendás személy élettörténetébe is. Mindemellett Krúdy Gyula, Márai Sándor és Szindbád szintén része lesz a múltidézésnek. Csillag Péter, a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum vezetője és lánya, Csillag Zsófia pedig a Tabánt mint lokálpatrióta közeget mutatja be.  

Idén nyáron került az olvasók elé a K.Ö.R. – Kálloy Összes Rövidítve, Szabó Zoltán Attila interjúkötete, amelyben Kálloy Molnár Péter színművész, költő saját sikereiről, kudarcairól, gyermekkoráról és felnőtté válásáról mesél, miközben a kötet lapjain a szerző és a színész barátsága is megelevenedik. Az est folytatásában a könyv szerzőjével és alanyával Bozók Ferenc író, esszéista beszélget.

A bemutatót Kálloy Molnár Péter zenés felolvasószínházi produkciója is színesíti, és a Márai Sándor műveire építkező kollázs (Márai-sanzon) szintén része a gazdag programnak.

A rendezvény megtekintése díjtalan, a járványügyi helyzetre tekintettel azonban a nézők számára ajánlott a maszkviselés.

Nyitókép forrása: Szinhaz.org

A rovat további cikkei