fbpx

Kalotaszegi találkozó Törökszentmiklóson

Kalotaszeg gyöngyei címmel országos találkozót tartanak szombaton Törökszentmiklóson, az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület Alkotóházában.

Az egész napos eseménysorozat, amely védettségi igazolvány nélkül látogatható, a Kalotaszegi barangolók − a gyöngyök világában című, népi ékszereket és viseletdarabokat bemutató kiállítás és Pauer Dániel Élménymorzsák Kalotaszegről című fotókiállításának megnyitójával veszi kezdetét az egyesület alkotóházában.

A megnyitók után néprajzi előadások várják a látogatókat: Doktor László etnográfus, koreográfus, Katona Edit, a Magyar Néprajzi Múzeum textil- és viseletgyűjteménye főmuzeológusa, valamint Kiss Gabriella népi ékszerkészítő, népi iparművész lép pódiumra.

Műhelyfoglalkozások lesznek gyöngyfűzők, népi iparművészek irányításával, az alkotóház udvarán pedig gyerekeknek tartanak programokat.

Este rendezik a Kalotaszeg kincsei gálát az Ezerjó Szentmiklós Néptáncegyüttes székházában, a Lukács Mozgóban, ahova csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni, de az Ezerjó FolKertben élőben is követhetik az érdeklődők az eseményt.

Az esten fellép Berecz András Kossuth-díjas népdalénekes és fia, Berecz István táncos, valamint a Bürkös Zenekar, a szolnoki Tisza Táncegyüttes, az Ezerjó Szentmiklós Néptáncegyüttes, a Miklós Néptáncegyüttes, a makói Forgatós Néptáncegyüttes, Forgács Kata és Forgács Fanni, a tiszafüredi Pipás Zenekar, valamint Csermák Kristóf és Szilágyi Kenese táncos.

Kiemelt kép: MTI

A rovat további cikkei