A hivatal tájékoztatása szerint a földszinten található kiállítást ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők 10 és 18 óra között. Idén először, ugyanebben az időszakban és napokon, az elnöki hivatal megnyitja a nagyközönség előtt a Sándor-palota előtti Dunára tekintő sétányt is.

A Kulturális örökség napjain, szeptember 19-20-án, a tárlat mellett a legendás Sándor Móric gróf, az Ördöglovas szülőhelyeként is ismert palota történelmi termei is nyitva állnak majd az érdeklődők előtt. A közlés szerint a látogatás előzetes bejelentkezést nem igényel, a palota érkezési sorrendben látogatható.

A budavári Szent György téren álló épületet 1803 és 1806 között emeltette Sándor Vince gróf és felesége, Szapáry Anna grófnő, miután 22 ezer akkori forintért megvásárolták Buda városától az értékes telket a rajta álló két kaszárnyaépülettel. Máig tisztázatlan, ki volt az építész, de feltehetően a neves bécsi építőmester, Johann Aman valósította meg Pollack Mihály terveit. Ami biztos: az alkotók a korabeli Közép-Európa egyik legszebb kora klasszicista palotájával ékesítették a Várhegyet a kor technikai nívójának is megfelelve, központi fűtéssel, nyugati divatú télikerttel.

Az épület az 1867-es kiegyezéstől a II. világháború befejezéséig a miniszterelnök hivatalának adott otthont. Az Országgyűlés 2002. november 5-én alkotott törvényt arról, hogy a középkori ferences kolostor alapjaira, majd egy XVIII. századi kaszárnya falaira épült, Dunára néző, főúri palota a köztársasági elnök és hivatala elhelyezésére szolgál.