fbpx

Kamaraművek a BMC-ben

Gőz László, a BMC igazgatója az MTI-nek december 15-én elmondta: az Eötvös Péter Kossuth-díjas karmester, zeneszerző művészeti vezetésével megvalósuló budapesti stagione (befogadó) operaház az évi három-négy saját produkció mellett az európai operaházak körforgásának folyamatában szeretne részt venni. A kamaraopera irányába fordulnak, ami érintheti a romantikus és klasszikus világot, de főként a barokk és a kortárs operát ? hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve: 90 százalékban magyar zenekarral és magyar kórussal dolgoznak majd külföldi produkció esetén is. Kiemelte: az ötmilliárd forintos beruházás 40 százalékát, kétmilliárd forintot vissza nem térítendő állami támogatásként kapnak, a maradék hárommilliárd forintot hitelből és saját tőkéből fedezik. Emlékeztetett: hét évbe telt, hogy a BMC a gondolattól eljusson a megnyitásig. Ez a 10 ezer négyzetméteres bővítés remélhetőleg négy év alatt megvalósul ? fűzte hozzá. Elmondta: az első pillanattól úgy tervezték a BMC-t, amely abszolút magánvállalkozás, hogy a mellette álló két ház megvásárlásával az intézményt operaházzal bővítik ki.

891579_10151539009530469_1016046133_o

 

Évi 120-150 előadást terveznek, de a létesítmény alkalmas lesz koncerthelyszínnek is, emellett várhatóan mintegy 100 főnek ad állandó munkát. A tartalmat tekintve a Modern Opera ?nem fogja zavarni? a megszokott operaéletet ? mutatott rá Gőz László ?, hiszen az Erkel és a Magyar Állami Operaház hatalmas színpaddal és zenekari árokkal rendelkezik, emellett jól kialakult koncepcióval dolgozik. Hozzátette: folyamatos az egyeztetés a Müpával és a Zeneakadémiával is, és remélhetőleg az Operaház vezetőjével is ?jóban lesznek?. Az igazgató emlékeztetett: a BMC 20 éve működik és 2013 márciusában nyitotta meg új épületét a IX. kerületi Mátyás utcában. Ez alatt a csaknem négy év alatt olyan programot valósítottak meg, amely alapot ad a BMC tevékenységének és épületének kibővítésére ? hangsúlyozta.

 

Gőz László kiemelte: a BMC az ország egyik legnagyobb privát kulturális egysége, ahol az elmúlt négy évben több mint 1200 koncertet, 40 nemzetközi kurzust, 250 zenetudományi és zenetörténeti előadást tartottak, továbbá saját produkciókat hoztak létre, valamint több mint 50 lemezfelvételt készítettek. Az igazgató úgy fogalmazott, hogy ez ?furcsa összetételű intézmény?, amelynek egyik fő célja, hogy a magaskultúrának helyet adjon. A december 15-ei kormányhatározat szerint a BMC Budapest Music Center Kulturális Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság által tervezett Modern Opera ? Opera X épületének megvalósításához ? a 2017. évi központi költségvetésben biztosított forráson felül ? további egymillárd forint forrást kell biztosítani a 2018. és 2019. évi központi költségvetésben. A BMC a kamaraopera létrehozására vissza nem térítendő állami támogatásként kétmilliárd forintot kap.

Forrás: MTI

Fotó: BMC ? Budapest Music Center Facebook-oldala

A rovat további cikkei