Az eseményen Gustav Mahler, Kodály Zoltán és Dohnányi Ernő olyan fiatalkori művei csendülnek fel, amelyek igen ritkán hallhatók koncerteken.

Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző és Borisz Pigovat orosz–izraeli kortárs alkotó művei a mai időket idézik, a diszharmóniát és az emberi szenvedést. Az esten felhangzik Mahler a-moll zongoranégyese, Kodály Lírikus románca, a brácsára írt Adagio című műve és a Meditáció Debussy egy motívuma fölött című zongoradarab. Szokolay Sándor Gordonka szólószonátáját Onczay Csabának dedikálta, az esten a művész fia, Zoltán adja elő. Dohnányi Ernő Szerenádját a vonós trió szólaltatja meg, Pigovat Jerusalem című művét a három világvallás, a judaizmus, a kereszténység és a iszlám városa ihlette.    

A hangversenyen közreműködik Szabó Gábor, a Madridi Királyi Opera első hegedűse, a Madridi Szólisták nevű kamarazenekar művészeti vezetője; Venting Kang kínai brácsaművésznő, a madridi zeneakadémia professzora; Onczay Zoltán csellista, a Gustav Mahler Nemzetközi Ifjúsági Zenekar szólistája, a MÁV Szimfonikusok szólamvezetője és Almira Emiri albán születésű zongoraművész.

Fotó: Hartyányi Norbert/Kultúra.hu