Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata. A Fonóval, a PajtaKulttal és fényfestőkkel közösen megálmodott Kandela – A Skanzen más fényben fesztiválon egyedi fényalkotásokkal, koncertekkel, táncházzal és különleges dunakanyari gasztronómiai kínálattal várják az érdeklődőket.

A Múzeumok éjszakája a Skanzenben
A Múzeumok éjszakája a Skanzenben

A kétnapos fesztiválon hazai fényművész csapatok összefogásával új fénybe öltöznek a Skanzen épületei – egyedi atmoszférát teremtve világklasszis előadók koncertjeihez, akik mernek és tudnak a hagyományból újat alkotni, világzenétől táncházzenén át az elektronikáig.  A szentendrei Skanzent ritkán látni este, hiszen kivételes alkalmaktól eltekintve délután ötkor bezár. A fényfestéshez azonban sötétre van szükség, így éjjel 2-ig nyitva lesz a múzeum ezen a két napon. 

A nyitónapon Szabó Balázs Bandája ad koncertet, június 1-jén, szombaton az idén ötvenéves Vujicsics Együttes lép az Amfiteátrum színpadára. Késő este a Skanzen Erdély főterén világzenei csemegék várják az érdeklődőket: május 31-én az iráni származású, Berlinben élő ütőhangszeres Mohammad Reza Mortazavi tombakjátéka, másnap a lengyel Motion Trió műfaji határokat feszegető harmonikakoncertje hallható. Emellett számos egyéb zenei különlegességgel és táncházi programmal találkozhat a közönség a múzeum kisebb helyszínein. Bemutatja műsorát a Keck Mária vezette Ex Auro flamencoduó, a gyimesi népzenei ihletésű számokat játszó Móser Ádám duó, az Ígjen a falu! csapata pedig táncházi programot tart. Elektronikus zenei helyszín is lesz a nádtetők között, a késő esti bulit pedig a Radiocafé dj-i irányítják. 

A zenés fényfesztiválon a nagyközönség Budapest szomszédságában találkozhat számos világszinten ismert hazai fényfestő művész alkotásával.

A program zenei házigazdája, a magyar népzenei örökségre építő Fonó Budai Zeneház olyan világklasszisokat hoz el a szentendrei Skanzenbe, akik a hagyományos népzenét a modern zenével ötvözik. Különleges kulturális kalandok várnak a résztvevőkre a Skanzenben, ahol a régi és az új, múlt-jelen-jövő, nappal és éjjel mellett művészeti területek találkoznak egymással.  

A fényfesztiválon a Skanzen Erdély épületegyüttesének városi kiállításai a látogatók előtt nyitva állnak.  A Korzó Kávéház emeletén kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket, ahol lámpás és világító karkötők készülhetnek, hogy senki se maradjon észrevétlen az éjszakában. A program során különleges tárlatvezetésen vehetnek részt a látogatók, ahol választ kaphatnak arra, milyen világítást használtak régen, de természetesen a tűzhöz és fényhez kapcsolódó szokásokról, hiedelmekről, rítusokról is szó esik.

Részletes program itt.