fbpx

Kaposvárra költözik a VersFesztivál

A kaposvári Csiky Gergely Színház ad otthont a 20. jubileumi Kaleidoszkóp VersFesztiválnak. Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje november 3–7. között zajlik majd, ahol milliós díjazás várja a győztes produkciókat.

A VersFesztivált a Magyar Versmondók Egyesülete a színházzal közösen kétévente rendezi meg a jövőben. A nevezési határidő a versszínházi előadásoknál és a verszene kategóriájában június 30., a versmondás és a versfilmek esetében szeptember 30.

A kőszínházak, a független társulatok és az egyéni művészek a nem hivatásos előadóktól függetlenül versenyeznek majd.

Idén is lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók, utcaszínház, utcazene, könyvbemutatók és kiállítás is.

Hazai és határon túli hivatásos előadók és társulatok versszínházi kategóriában nevezhetnek verses nagyszínházi előadással (elbeszélő költemények, verses drámák, verset vagy balladát feldolgozó színházi előadások), előadóesttel (önálló- vagy társas pódiumi est), verses monodrámával (lírai művek kamaraszínpadi feldolgozása), performanszokkal, költői művekre épülő mozgásszínházi előadással, emlékesttel.

Verszenei koncertek versenyére invitálja a fesztivál a zenekarokat, az egyéni előadókat, akik énekelt vagy megzenésített verseket adnak elő zenekari kísérettel vagy anélkül. Legalább három dal, de legfeljebb 40 perces koncert adható.

Versmondásban a junior, az ifjúsági és felnőtt korosztály külön versenyez, de versmondásban is saját mezőnyt alkotnak a hivatásos színészek, előadóművészek.

A versfilmes alkotások között a költészet bármely tartalmi és formai jellegű audiovizuális megvalósítása lehetséges, kisjátékfilmek, hangulati klipek és etűdök, valamint dokumentarista, illetve animációs alkotások is nevezhetők.

A versenykiírások nagy művészi szabadságot engednek a nevezőknek a művek választása és feldolgozási módja terén. A rangos Kaleidoszkóp-díj mellett komoly pénzdíjakat nyerhetnek a legjobb produkcók.

Nyitókép forrása: vers.hu

A rovat további cikkei