MANK-képek.zip
Baky Péter, a kiállítás kurátora (a háttérben Aknay János Kossuth-díjas festőművész)

?Kapcsolat címmel Dunaszerdahelyen nyílt meg az első csoportos kiállításunk, majd később a MANK Galéria is hozzájárult ahhoz, hogy a műveket minél többen megismerhessék. Ezt követően Szülőföld, Duna, Utak, Kapu címmel követték egymást a tárlatok? ? fogalmazott a kurátor. A tematikus, de meghívásos kiállításon természetesen nem jelenhet meg minden pályázó művész. Most negyvenhárom alkotó munkáját ismerhetik meg az érdeklődők, a sorozat során pedig összesen több mint nyolcvan képzőművész alkotásait mutatták már be, akik mindannyian a kortárs képzőművészet legjobbjai.

 

MANK-képek.zip

A kiállítás a kapukról szól, amelyek vagy megszemélyesítve, vagy a munkák címében köszönnek vissza. A festmények közül több kifejezetten erre a tárlatra készült, de lehetett pályázni kész munkákkal is. A kiváló kurátori munkának köszönhetően pedig elmondható, hogy a kiállításon ?jól megfér egymás mellett a naturalistán megfestett kapu és a konstruktivista megfogalmazás, ami aztán gyönyörű átmenetet képez az altamirai megjelenéssel? ? mondta el Baky Péter a Kultúra.hu-nak. A kiállításmegnyitón elárulta: a következő tematika a Család lesz.

MANK-képek.zip

 

Kapcsolat ? Szülőföld ? Duna ? Utak ? Kapu ? öt tematika, öt kiállítás

Bár ezek a kiállítások a magyar kortárs képzőművészet egy vékony szeletének bemutatására adtak lehetőséget, Baky Péter örül annak, hogy így is érdekes anyagot sikerült összeállítaniuk évről évre, hiszen a hagyományos eszközök megragadják a látogatót a vizuális tobzódásban. ?A művek együttese plusz intellektuális gyönyört válthat ki? ? fogalmazott, majd hozzátette: a Kárpát-medencében lakók összetartozását hivatott megfogalmazni a kiállítás, ehhez a témához kívántak közel kerülni a művészek.

Fotó: Csákvári Zsigmond