A MÁV Szimfonikus Zenekar 2023. december 23-án ünnepi koncerttel zárja az idei évet a Zeneakadémián, Dénes István vezényletével.

Dénes István zeneszerzés, zongora és karmester szakon szerzett diplomát a Zeneakadémián, majd Solti György ösztöndíjjal a Bécsi Zeneművészeti Főiskolán tökéletesítette tudását. 1977 óta vezényel a Magyar Állami Operaházban, 1995 és 1998 között Németországban a Brémai Operaház első karmestere, majd 1998-tól két éven át a rieri Operaház fő-zeneigazgatója volt. Zeneszerzőként sok értékes zeneművet segített sikerre átdolgozásaival.

A hangverseny nyitányaként az ő hangszerelésében csendül fel Beethoven híres és népszerű Holdfény szonátájának első tétele, amelyet 2016 nyarán vezényelt először a Martonvásáron rendezett hagyományos Beethoven-hangversenyek alkalmával.

Az est folytatásában Ott Rezső által feldolgozott karácsonyi énekeket hallhat a közönség Kriszta Kinga szoprán és Horváth István tenor, a Magyar Állami Operaház magánénekeseinek előadásában. Ott Rezső zeneszerző zenei pályáját fagottművészként kezdte, majd 2011-ben a Zeneakadémián szerezte meg zeneszerző diplomáját. Rendkívül termékeny zeneszerző, eddig öt lemeze jelent meg, és hét különböző zenei díjjal jutalmazták.

A hangverseny második részében Csajkovszkij Diótörő-szvitje hangzik el. Zárásként Prokofjev Trojka című műve szerepel a műsorban, amelynek zenéje a végtelen orosz hómezőkön száguldó, három lóval húzott utazó szán útját ábrázolja. Ez a remek karakterdarab az 1934-ben bemutatott Kizsé hadnagy című film zenéjének részlete.

Fotó: Steirer Máté