fbpx

Karácsony Gergely: Mindig a béke, a szabadság és az egyetértés érdekében lázadtunk

A magyarság mindig a békért, a szabadságért és az egyetértésért lázadt, így volt ez 1848-ban, 1956-ban és 1989-ben egyaránt – jelentette ki a főpolgármester a fővárosi önkormányzat pénteki ünnepségén, amelyet az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendeztek.

– Meglehetősen beszédes és az 1989 óta eltelt időről regél, leginkább annak kudarcairól, a harmadik köztársaság bukásáról, hogy még ma is ennek jegyében lázadunk – mondta Karácsony Gergely. – Sokat elmond a magyar történelem sorsfordulóiról, benne az elmúlt 30 évről, hogy az 1848-es 12 pontból mindig megtaláljuk az éppen a mához szólót – tette hozzá.

Karácsony Gergely azt mondta, nem hitték volna, hogy lesz olyan idő, mint ez a mostani március közepe, amikor a béke lesz a legfontosabb a magyaroknak, erre vágynak leginkább, ezért lázadnak. A békéért, Európa békéjéért, Ukrajna békéjéért. A mi békénkért – tette hozzá.

Kijelentette, március 15-én azt kell mondjuk: „Mi mind ukránok vagyunk. Mert megszállók között cinkos, aki néma. Mi nem lehetünk cinkosok” – tette hozzá.

Karácsony Gergely szerint nem fogadható el az a válasz, hogy nekünk az egyetlen dolgunk, hogy kimaradjunk belőle, amikor egy agresszor rátámad egy szabadságszerető népre.

„Már most is benne vagyunk.”

– Benne vagyunk, mert éppen 1848 örökségéből, és 1956-éból tudjuk, milyen az, amikor fegyverrel, orosz fegyverrel törik le egy nemzet szabadságvágyát. Benne vagyunk, mert felelősséggel tartozunk a kárpátaljai magyarokért és felelősséggel tartozunk nyugati szövetségeseinknek, az ebbe a szövetségi rendszerbe igyekvő ukrán népnek” – mondta. „Ezzel tartozunk 1848 emlékének, ezzel tartozunk az ukrán népnek. Ezzel tartozunk Európának és saját magunknak is” – jelentette ki.

Karácsony Gergely kijelentette: a békét, a szabadságot és az egyetértést is az hozhatja el, ha kompországnak a hajóját egyszer és mindenkorra a nyugati partokon horgonyozzuk le.

„Itt az idő, hogy a jó oldalra álljunk: Európa oldalára, a Nyugat oldalára, az ukránok oldalára, a magyarok oldalára” – hangoztatta Karácsony Gergely.

Az ünnepségnek helyet adó Városháza parkban kortárs magyar művészek alkotásaiból nyílt plakátkiállítás.

A művészeket arra kérték, hogy alkossák meg saját nézőpontjukból, saját eszközeikkel az 1848-as 12 pont mának szóló üzenetét.

Karácsony Gergely közölte azt is, hogy a magyar művészek mellett a jelenleg óvóhelyeken, frontokon tartózkodó ukrán illusztrátorok alkotásait is kiállították.

Nyitókép: Mohai Balázs/MTI

A rovat további cikkei