1. Bartos Erika: Bogyó és Babóca finomságai (Citera Kft., 80 oldal)

Bartos Erika nagy sikerű sorozatának már számos téli és karácsonyi tematikájú darabja született, elég csak megemlíteni a Bogyó és Babóca énekel című kötetet, amelyben a két mese mellett megtaláljuk a legismertebb karácsonyi dalok kottáit is vagy a Bogyó és Babóca ajándékát, amit tulajdonképpen adventi kifestő. Az új kötetben a Bagolydoktor és a sütemények című mesét olvashatjuk, amelynek tanulsága: a legbölcsebbek is hibázhatnak olykor. A történethez huszonkét egyszerű süteményrecept is tartozik, amelyeket kisgyerekkel is könnyedén elkészíthetünk.

Bogyo_es_Baboca_fimonsagai_bartoserika.hu
Fotó: bartoserika.hu


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Ez a kötet nemcsak közös mesélésre invitál, segít abban is, hogy bevonjuk a kicsiket az ünnepi sütögetésbe. Olyan egyszerű és ötletes recepteket mutat, amelyekkel a kicsik is sikereket élhetnek át a konyhában.

 

2. Rotraut Susanne Berner: Téli böngésző (Naphegy Kiadó, 16 oldal)

Az egyik leghíresebb böngésző sorozatnak van téli kiadása is. Ritkán lehet kapni, de most a Naphegy Kiadó most újranyomta ezeket a köteteket, így most beszerezhetjük a fa alá. A Téli böngésző lapjain elénk tárul a város karácsony közeledtével. A képek mindegyikén új helyszínnel, új szereplőkkel találkozunk. A figurák életében mindig történik valami izgalmas, és sok közöttük a visszatérő karakter, akiknek kalandjait végigkövethetjük a lapokon és az egyes köteteken keresztül is.

 

teli-bongeszo-belso
Fotó: Karácsonyi Mesekönyvek Webáruház


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Ezek a képeskönyvek végtelen számú mese lehetőségét rejtik magukban, szülőként is bátran szabadon engedhetjük a fantáziánkat, de a kisgyerek képzelete is szárnyalhat a részletgazdag fotókat nézegetve. Ne lepődjünk meg, ha a gyermekünk majd órákon át hasal a képeskönyv felett és szűnni nem akaró kiváncsisággal böngészi a képeket, újabb és újabb részeket fedezve fel rajta.

3. Gróh Ilona: Ringató-lapozók (Kolibri Kiadó, 10 oldal)

A Ringató családi daloskönyvek és a Ringató-mesék után születtek meg a legkisebbek számára ezek a keménytáblás lapozók, amelyek a legnépszerűbb gyerekdalokat elevenítik meg az illusztrációkon keresztül. A sorozat legújabb darabjai az Este van már, nyolc óra és a Hull a szilva a fáról címűek, de a korábban megjelentek közül is bátran válogathatunk.

knv-este-van-mar-nyolc-ora
Fotó: cdgalaxis.hu


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Az együtténeklés nemcsak nagy élmény és közös örömforrás, de pozitív hatása van a az agyműködésre, a szociális készségekre, a személyiségre. Ezek a lapozók pedig nemcsak a dallamon, hanem a képeken keresztül is megszólítják a legkisebbeket, hiszen csodás illusztrációk kísérik a sorokat.

 

4. Axel Scheffler: Pipp és Polli – A karácsonyfa (Pozsonyi Pagony, 26 oldal)

Pipp és Polli karácsonyi története biztosan a legkisebbek kedvence lesz az ünnepek alatt. A két kis barát ehető díszekkel dekorálja a karácsonyfát, de a díszek eltűnnek, Pipp hasa pedig megfájdul.

pipp-es-polli-a-karacsonyfa-belso2
Fotó: talaldki.hu


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

A sorozat a legkisebbek mindennapjait és kicsinek tűnő, de komoly konfliktusait dolgozza fel, ezért a gyerekek igazán a sajátjuknak érezhetik ezeket a történeteket. A karácsonyfa története segít abban, hogy a kicsiket is elragadja a karácsony hangulata.

 

5. Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi karácsonya (Naphegy Kiadó, 48 oldal)

Nagy az izgalom az Öreg Tölgy aljában, hiszen közeledik a karácsony. Tamás Zsuzsa legújabb Mimi-kötete azért nagyszerű, mert a megszokotthoz képest üdítően más hangon mesél a karácsonyról, miközben egyszerűen, de érzékenyen szól a nehéz kérdésekről is.

Mimi1
Fotó: Caledonia Könyvvára és Kreatív Kuckója

Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Ez a kötet is abban segít a piciknek megérteni: a karácsony nemcsak az ajándékokról, hanem a közösen eltöltött időről is szól. Mimiék ugyanis közösen sütik a mézeskalácsot, együtt takarítanak és visznek egy ks meleget is azoknak, akik fáznának karácsony éjjel.

 

5+1 Győri Katalin: Az első karácsony (Kálvin Kiadó, 48 oldal)

Egy karácsonyi könyvajánló sem lehet teljes a klasszikus bibliai történetet feldolgozó kötet nélkül. Ezekből ma már elég sok van, így nem lehet egyszerű megtalálni közöttük a leghitelesebbet. Győri Katalin 2013-ben kiadott könyve úgy vezeti végig a legkisebbeket Jézus születésének eseményein, hogy hű marad a bibliai történethez, ugyanakkor közel hozza azt a mai gyerekek világához.

Az_elso_karacsony


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Ebből a kötetből a kicsik számára érthetővé és átélhetővé válik az, hogy mit ünnepel a keresztény világ karácsonykor, az ő számukra s érthetővé válik a csodálatos bibliai történet.

Kocsis Katica

Következő cikkünkben a 3-6 éves korosztálynak ajánlunk könyveket.