A szórakoztatóipar, vendéglátás és turizmus mellett a kulturális területet is érzékenyen érintette a #maradjotthon: a múzeumok sorra bezártak, köztük a Kiscelli is. Minden intézmény igyekszik megőrizni a láthatóságát, régi közönségét megtartani, s talán potenciális új látogatókat is elérni. A karanténnak azonban lett pozitív következménye is, hiszen eddig csak tervezett, ám a napi munka mellett egyre halasztódó projekteket sikerült végre beindítani a múzeumban.

A Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár Facebook oldalára feltöltötték a #gyarapodunk albumot, ami 2015-től mutatja be a gyűjteményi vásárlásokat, szerzeményeket. Az elmúlt években fontos szerepet játszott a múzeum gyűjteményfejlesztési stratégiájában a hiányok pótlása a hatvanas évektől a legfrissebb kortárs művekig. Ezeket itt láthatják először a követőik, a sorozat összességében egy virtuális, új szerzeményi kiállítás szerepét tölti majd be.

Barabás Miklós: A Lánchíd alapkőletétele, 1842
Facebook elérés: itt

Hogy részt vegyenek az általános és középiskolai oktatás segítésében, heti három-négy alkalommal a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár gazdag gyűjteményének bizonyos darabjait, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a történelem vagy művészettörténet tananyaghoz, megírják és közreadják. Ez lett a #segitunkazoktatasban sorozat. 

És mit tesz a muzeológus, ha a járvány miatt előbb be kell zárni egy kiállítást? Virtuális látogatást készít a kezébe kerülő első eszközzel, a telefonjával. Ez lett a népszerű Rendetlenség a rendben – Vera Molnar művészete című, a Szöllősi-Nagy – Nemes-gyűjteménnyel közös kiállításuk videótúrája. A bontás előtti órákban végigjárták a kiállítást és készítettek néhány interjút Róka Enikő kurátorral, valamint Szöllősi-Nagy András és Nemes Judit gyűjtő-házaspárral. A sorozat részei a #veramolnar #rendetlensegarendben #virtualistaralatvezetés #kiallitasanappalidban keresőcímkék bármelyikén visszakereshető.

Részletkép a videóból, amiben Nemes Judit mesél a(z) (Út)Vonal 97-04 (1997/2004, kézzel szövött gyapjú szőnyeg, Szöllősi-Nagy – Nemes-gyűjtemény) című munka keletkezéséről. 
Facebook elérés: itt

Elindult a #mutargysimogatas sorozat is, melyben a múzeum követői betekinthetnek a restaurátori munka kulisszatitkaiba a gyűjteményben őrzött műalkotások restaurálásain keresztül. A sorozat részei a #mutargysimogatas keresőcímke segítségével kereshetők vissza.

Facebook és az Instagram oldalukon túl a YouTube csatornát is újjáélesztették, amely szintén az elhalasztott projektek sorába tartozott. Minden eddigi szabad felhasználású videóanyaguk immár itt elérhető lejátszási listák szerint csoportosítva. Ezeken túl honlapjukra is feltöltik a lehető legtöbb szakmai anyagot.