A két színház közötti együttműködést Szente Vajk, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház főrendezője kezdeményezte, hogy méltóképp tiszteleghessenek a híres Karinthy-dinasztia különleges tehetségű tagjának írói nagysága előtt. A két színház közös produkciójában készülő, két egyfelvonásos darabot Nagy Viktor rendezte.

A világsikerré vált Gellérthegyi álmok egy szökött katona és egy üldözött lány találkozásáról szól a világháborús ostrom alatti Budapesten. A Dunakanyarban pedig ugyancsak egy véletlenszerű találkozás követhető nyomon egy országútszéli presszóban.

A darabok premierjét a kecskeméti Ruszt József Stúdiószínházban tartják szeptember 21-én, és év végéig itt is lesz látható az előadás, majd 2022 januárjától a budapesti Karinthy Színház szolgál a produkció otthonául.

Az idén 125 éves teátrum 2021/2022-es jubileumi évadának négy nagyszínházi bemutatója közül az első október 15-én az Elisabeth című musical lesz Szente Vajk rendezésében. A cirkuszhercegnő operettet 2022. január 7-én Eszenyi Enikő állítja színpadra, majd Shakespeare egyik legismertebb tragédiáját, a Rómeó és Júliát szintén Szente Vajk rendezésében 2022. március 18-án láthatja a közönség.

Műsorra tűzték a kecskeméti színházban 2022. április 15-én a 125 éve megnyitása alkalmából is bemutatott Bánk bán című operát is. A bemutató különlegessége, hogy a darab ihlette balettelőadás is csatlakozik hozzá.

A gyermekeket először november 4-én Cseke Péter rendezésében, A jegesmedve szerelMese című zenés „klímamesére”, majd 2022. január 26-án a Rigócsőr király zenés mesejátékra várják, amelyet Sipos Imre rendez.

A Kelemen László Kamaraszínházban október 22-én mutatják be a Ray Cooney és Tony Hilton szerzőpáros 1×3 néha 4 című vígjátékát Szerednyey Béla, 2022. január 8-án Agatha Christie Pókháló című krimijét Sipos Imre, 2022. március 11-én Thornton Wilder A mi kis városunk című színművét Ilja Bocsarnikovsz, majd 2022. április 29-én Petőfi Sándor Tigris és hiéna című történeti drámáját Pataki András rendezésében.

A Ruszt József Stúdiószínházban Kovács Lehel állítja színpadra Georg Büchner Leonce és Léna című klasszikus darabját, amelyet november 19-én mutatnak be.

A stúdiószínház felújítási munkálatainak megkezdését követően pedig a Kecskeméti Törvényszéken láthatja a közönség Ferdinand von Schirach jogász első darabját, a Terror című tárgyalótermi drámát, amelyet Cseke Péter rendez.

A 2021/2022-es évadban három korábban bemutatott darab továbbra is műsoron marad: a Jövőre, veled itt 2. romantikus vígjáték, a Férjek és feleségek komédia, valamint a Hamupipőke mesebalett.

Fotó: Elisabeth/ifj. Háry Péter