A karizmatikus táncos-koreográfus, Emanuel Gat ötvenedik születésnapja után mindössze néhány héttel ismét Budapest vendége lesz, és természetesen hozza magával nagyszerű társulatát is. A marokkói származású, Izraelben született és bő évtizede Franciaországban élő, világhírű alkotó és együttese, az Emanuel Gat Dance most hatodik alkalommal vendégszerepel Magyarországon. Kivételes öröm, ha napjaink egy olyan meghatározó művészének, mint Gat, ilyen rendszerességgel, jóformán naprakészen követhetjük munkásságát.

c_emanuel_gat
Emanuel Gat
 
A klasszikus balettel ellentétben a kortárs táncban olykor egészen rendhagyó élettörténetekkel, pályaképekkel találkozhatunk. Míg előbbinél meglehetősen szigorú rendben sorakoznak a képzés, kibontakozás, pályazárás kötötten kronologikus szakaszai, a modernben gyakoriak a szokatlan momentumok.
 
A marokkói származású, Izraelben született, Franciaországban élő Emanuel Gaté még ezek közül is kiemelkedik: a táncos-koreográfus ugyanis meghökkentően későn, 23 évesen került csak közvetlen kapcsolatba a táncművészettel – ezt megelőzően zenei tanulmányokat folytatott, karmesternek készült.
 
c_gady_dagon
Tavaszi áldozat
Fotó: Gady Dagon

A húszas éveiben járó Emanuel Gat a neves koreográfus, Nir Ben Gal workshopjának résztvevőjeként köteleződött el a tánc mellett, és néhány hónappal később csatlakozott is együtteséhez. 1994-ben már koreográfusként is debütált, de valódi alkotói áttörésére csak saját formációja megalapítása után került sor.

A 2004-ben megalakult Emanuel Gat Dance bemutatkozó produkciója két egyfelvonásos volt: a Téli utazás, Tavaszi áldozat című est művei ma is a táncegyüttes repertoárján találhatók. E produkcióival a koreográfus 2006-ban elnyerte a rangos New York-i táncdíjat, a Bessie Awardot is.
 
photos_by_gady_dagon
Téli utazás
Fotó: Gady Dagon
 
A társulat és vezetője nem sokkal később Franciaországba települt: ma is ott, a Marseille- és Montpellier-közeli Istres-ben működnek. Első, új hazájukban elkészült alkotásuk a Silent Ballet (2008) című produkció volt.
 
Gat együttese 2010-ben tért vissza Budapestre, és ebben az évben a magyar közönség ismét láthatta a Téli utazást (Gat és Roy Assaf előadásában), illetve az ugyancsak kettejük táncolta Téli variációk című alkotást. A társulat 2012-ben a Brilliant Corners, 2015-ben a Romantikus tengerpart, 2017-ben pedig a Gold és a Sacre című előadással járt Magyarországon.
 
sacre_emanuel_gat_michael_loehr
SACRE
Forrás: michael-loehr.com

A pályafutása csúcsára ért alkotó az elmúlt másfél évtizedben világszerte tanította be műveit vagy hozott létre új produkciókat számos rangos együttes számára, a Párizsi Operaház balettjétől a Genfi Nagyszínház balett-társulatán át a Svéd Királyi Balettig.

2013-ban Emanuel Gat a Montpellier-i Táncfesztivál társult művésze lett. 2017-ben Montpellier-ben egy kivételes vállalkozással keltett figyelmet: a Lyoni Operaház modernitásra hagyományosan fogékony balettje és saját táncosai számára hozta létre Tenworks című, rövid képekből álló produkcióját.

_emanuelgat_gold
Gold
Forrás: emanuelgatdance.com

2018-ban Gat a világhírű Avignoni Fesztivál programjában mutatta be Story Water című, 12 táncosra és 13 zenészre, Pierre Boulez zeneművére komponált alkotását. Ugyanettől az évtől társult koreográfusként dolgozik a párizsi Chaillot Nemzeti Táncszínházban. Yooo!!! című, fiatal közönséget megcélzó, bemutatkozó alkotásának premierjére alig néhány héttel budapesti vendégjátékuk előtt, március 13-án került sor.

plage_romantique_emanuelgatdance
Romantikus tengerpart
Forrás: emanuelgatdance.com
 
A modern táncba érkező, társművészeti irányokból jött alkotók ? zenésznek, képzőművésznek, építésznek indult személyiségek ? sajátos nézőpontokkal, felvetésekkel gazdagítják e sokszínű világot. De ne szűkítsük le a messziről érkezettek körét csak a művészetekre: pszichológus-, mérnök- vagy matematikus-koreográfusok sora is maradandó értékeket hozott létre új látásmóddal e területen.
 
Emanuel Gat, a zenei pályáról a tánc felé kanyarodó koreográfus-táncos a zenei anyag újszerű és merész alkalmazójaként nyúl közismert művekhez. Nem csupán hangulatukat, tartalmukat gondolja újra, de merész társításokkal is előáll, s mélyre, merészen nyúl a zenei szövetbe. Tánc és hangzás újszerű viszonyait építi fel vagy ad alkalmat a rácsodálkozásra. Jelentéstartalmakat tágít, meglep, válogatottan kiváló táncosaival izgalmas szellemi kalandokra hív.
 
_emanuel_gat_julia_gat_brilliant
Brilliant Corners – Emanuel Gat & Julia Gat

2016-ban született Sunny című produkciója, melyet most a Budapesti Tavaszi Fesztivál műsorán láthatunk, izgalmas például szolgál Gat alkotói világára. A mű komponistája, a dunkerque-i születésű, Amszterdamban élő Awir Leon élőben játszik a színpadon. A váratlanul alakuló, egymásba áttűnő jelenetek, hangulatok, ismerős és ismeretlen atmoszféraszilánkok, a közösségi lét színes ábrázolata – csupa jellegzetes, Gat-féle momentum, mely izgalmas kompozícióvá sűrűsödik-épül a szemünk előtt.

btf_190412_sunny_c_julia_gat
Sunny – Julia Gat

A cikk eredetileg a Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos blogján, a btf.blog.hu oldalon jelent meg.