Különleges az idei év, hiszen 2018. január 8-án Magyarországon nyílt meg az európai cirkuszművészet negyedévezredes ünnepe, a modern kori cirkusz megszületésének 250. jubileumi éve. Egész Európa egy éven keresztül ünnepel majd, és a nyitóünnepség éppen nálunk, a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon volt, a Fővárosi Nagycirkuszban! A cirkuszfesztiválnak több mint 15 ezer nézője volt, a művészek pedig húsz országból érkeztek, hogy bemutassák tudásukat és megmérettessék magukat (a fesztiválról szóló tudósításunkat ITT lehet olvasni). Azoknak sem kell azonban aggódniuk, akik lemaradtak a fesztiválról, hiszen a legkiemelkedőbb produkciókból készült egy új előadás Győztesek karneválja a cirkuszban címmel.

 

Graeser József ?Dodi?, a Fővárosi Nagycirkusz művészeti vezetője rendezte a műsort, melyről január 19-én délelőtt mesélt egy sajtótájékoztató keretében. Mint elmondta: a farsangi időszakhoz híven szerettek volna karneváli hangulatot teremteni, így a produkciókat zenés, táncos betétek kötik össze. A kerettörténetben megismerhetünk egy szerelmespárt is, akik elvegyülnek a karneváli éjszakában, álarcot öltenek, és együtt nézik a szemkápráztató mutatványokat, csodákat, titkokat.

 

A műsor során a nézők is úgy érezhetik, hogy elvegyültek a forgatagban, és olyan különleges, lélegzetelállító produkcióknak lehetnek szemtanúi, mint a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál aranydíjas száma. Két esztendővel ezelőtt Sun Lili, a Kínai Nemzeti Akrobatacsoport kreatív igazgatója, valamint a Beijing Akrobataiskola művészeti igazgatója a XI. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál zsűrijében ülve tett egy ígéretet: 2018-ra egy soha nem látott világszámot hoz létre csapatával, ha azt bemutathatják a következő cirkuszfesztiválon, Budapesten. Eljött a cirkuszfesztivál ideje, és a világszám is elkészült: a Chinese National Acrobatic Troupe (Kínai Nemzeti Akrobatacsoport) előadásában egy különleges lótuszvirágzásnak lehetünk szemtanúi. A hagyományos esernyő-zsonglőröktől eltérően ebben a műsorszámban a harmonikus kínai kultúra gyökereiből bontakozik ki az elegáns emberlótusz pulzáló mozgásán keresztül a zsonglőrtudomány új dimenziója.

 

Láthatjuk majd a Hortobágyi Károly-díjas és Monte Carlo-i Arany Bohóc-díjas artista, Richter Flórián és fia, Kevin ?posta? számát is, melyet húsz lóval mutatnak be. Megcsodálhatjuk az ukrán Yan Sokolovskyy és Maria Ilienko Bicycle Date című produkcióját is, mely egy udvarlás történetét meséli el: egy gyönyörű, padon ülő lányt megpillant egy biciklis, és eldönti, hogy felhívja magára a figyelmét hihetetlen és veszélyes bicikli mutatványaival.

 

A Fővárosi Nagycirkusz oldalán minden produkcióról olvashatunk részletesen:

A Duo Romance bámulatos előadásában egy szerelmi történet bontakozik ki, melyben testet ölt az elegancia, a harmónia, az érzékiség és a pajkosság. Miként a párkapcsolatoknak, a házaspár mutatványainak is az egyik fő alappillére a bizalom, hiszen a magasban, biztosítókötél nélkül végeznek páros akrobatamutatványokat. Alexandru és Adelina 11 éve találkozott először a romániai Globus Cirkuszban, ám közös munkájukat csupán 6 éve kezdték. A két kiváló előadóművész azóta közös produkcióval hódítja meg a világ cirkuszait.

 

Fellép a Bohóctrió is Oroszországból. Fiatalos lendület jellemzi a tagjait, akik a bohócmesterség tradícióira támaszkodva építik fel újszerű, friss és nem utolsósorban rendkívüli humorral átszőtt performanszaikat.

 

Andrejs Fjodorvs az állatok szerelmese, galambjai és kutyái jelentik számára a családot, szinte minden idejét a róluk való gondoskodás, a közös játék és tanulás tölti ki. Produkciója ember-állat harmonikus együttélésének tökéletes példája, madarai szinte bármilyen trükköt végrehajtanak, nem kérhet tőlük lehetetlent.

 

A Duo Feeling tagjai: Aleksander és Iryna érzelmekkel telített produkciójában a család szeretete, gyengédsége, férfi és nő egymás iránt érzett tisztelete és bizalma elevenedik meg a porondon. Káprázatos levegőszámuk során speciális, bungee gurtnit használnak, amely erőt, ugyanakkor dinamikát ad mutatványaiknak, és kifejezi hivatásuk s egymás iránt érzett szenvedélyüket.

 

Stanislav Vysotskyi egyedi zsonglőrszámmal mutatkozik be a Fővárosi Nagycirkusz porondján, amelyben lekötözött kezekkel, szinte teljes testét felhasználva, virtuóz módon irányítja a labdákat egyik pontból a másikba. A fiatal művész a 2000-es évek elején kezdte lábzsonglőrként is fejleszteni magát, műsorszáma 2012-ben született meg koreográfus segítségével.

 

Ámulatba ejtő szerelmi történetet mutat be a porondon Tatiana és Hector, amely ötvözi Kuba vad szenvedélyét és Párizs laza eleganciáját. A pár 2010-ben alakította meg a Duo Solyst, amellyel a legkiválóbb cirkuszokban mutatkoztak be a közönségnek Európa-szerte, három évig pedig a Ringling Bros and Barnum & Bailey Circus társulatának tagjai voltak.

 

A Gallea act orosz művészcsoport 1982-ben alakult Vodyanik Nikolay vezetésével. Légiesen könnyű, lebilincselő kompozíciókkal átszőtt műsorszámukat Gallea címmel 1991 óta mutatják be a porondon. A különleges technika generációról generációra öröklődött, 2009-ben Nikolay lánya, Yaroslavna vette át a többszörösen díjnyertes csapat irányítását, amely elsöprő sikert aratott Észak-Koreában, Moszkvában, Olaszországban és Kínában is.

 

A Győztesek karneválja a cirkuszban 2018. január 19. és március 11. között hetente nyolc alkalommal lesz látható a Fővárosi Nagycirkusz porondján. Jegyek személyesen vagy a www.fnc.hu honlapon vásárolhatók.

Forrás: Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond