Önfeledt farsangi mókára invitál az új év kezdetén a Bondoró Fesztivál! A Balaton-felvidéki esemény immáron négy éve képviseli a hazai fesztiválpalettán az utcaszínházi kavalkádot, amelyben nem csak nyaranta esik jól elmerülni. Bolondozni sosem lehet eleget, hirdetik a kapolcsi esemény szervezői, így vízkereszt napján télűző játékra hívták a közönséget, ami egészen a farsangi időszak végéig tart. 

A Mutasd Magad! néven futó kezdeményezés arra buzdítja az embereket, hogy készítsenek a saját egyéniségüket leginkább kifejező álarcokat, ami lehet szertelen, vicces, mesésen karneváli, de akár hagyományos télűző maszk is. A győztes álarc készítője lehetőséget kap arra, hogy alkotása a júniusi fesztiválon megjelenjen a felvonulások forgatagában. Ráadásul az idén újdonságként debütáló Bondoró Álarcok mellett a nyertes maszkját is meg lehet majd vásárolni a fesztiválon!

A Mutasd Magad! felhívására február 1-ig lehet jelentkezni. A játék részletei megtalálhatók a Bondoró oldalán.

A Veszprém–Balaton 2023 programjába csatlakozó fesztiválon már tavaly is szerepeltek nemzetközi fellépők, akik a budapesti Olasz Kultúrintézet, a Wallonie-Bruxelles International, valamint a Francia Intézet támogatásában érkeztek a Bondoróra. Az olasz, belga, valamint francia együttesek mellett idén várhatóan több más nemzet is jelen lesz a június 10–12. között zajló fesztiválon Kapolcson. A partnerek sorához csatlakozik többek között a budapesti Cseh Centrum, de spanyol művészek is érkeznek a Budapesti Cervantes Intézet jóvoltából. Ezen túlmenően szerb, osztrák, valamint flamand és kolozsvári együttműködések is folyamatban vannak. 

Az idei Bondorón biztosan fellép majd Songoro Fatime és Takács Dániel duója, a YOU, ott lesz a HolddalaNap Zenekar és a Kacor Király, koncertet ad Németh Juci és G. Szabó Hunor, továbbá a Valami Swing zenekar, bábelőadással érkezik Nizsai Dániel, a Kámfor Bábszínház és a Majoros Ági Bábszínház. Emellett ott lesz a Langaléta Garabonciások, Danny Bain és Szarka Fedor Guido (azaz Mimuido) is. A már bejelentett fellépők között találjuk még a Tűzmadarak Cirkuszcsoportot, akik ez alkalommal különféle zsonglőr workshopokat is tartanak majd, de a Létra Kulturális Egyesület Ab ovo című előadása és a Mágustones Masírbanda is szerepel a felhozatalban. 

Nyitókép: Bondoró