KOMI5195

Majoros Gábor, a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója beszédében emlékeztetett: 2014-ben adták át a Gaja-völgyi fejlesztéseiket, beruházásaikat, turisztikai attrakciókat, amelyek egy átfogó, hosszú távú koncepció fejlesztési részeként valósulhattak meg, nagyrészt a Magyar Természetjáró Szövetség támogatásával. E fejlesztések csúcspontja az erdészeti-vadászati múzeum, amely a térségben valaha dolgozó erdész és vadász szakemberek munkásságának állít emléket. ?Itt kapott helyet egy emlékszoba Bársony István író, a természetírás aranytollú mestere emlékére? ? tette hozzá a vezérigazgató.

A kilátó ? tisztelegve a Károlyi család és a vadaskertet 1888-ban alapító Károlyi Gyula gróf előtt ? a Károlyi-kilátó nevet kapta. A nemesacél szerkezetű kilátó 2015. december 22-én készült el, a megépítéséhez szükséges forrást ? összesen 13 millió forintot ? a Magyar Természetjáró Szövetség, a tulajdonosi jogokat gyakorló Földművelésügyi Minisztérium Állami Földekért Felelős Államtitkársága és a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. önerőből biztosította. A kilátó különleges, szakrális helyen, egy sziklaormon található, ahonnan a teljes Gaja-szurdok és a fehérvárcsurgói víztározó belátható.

 

KOMI5233

?A kilátóavatás alkalmával öt családot kell megemlítenünk, nekik ugyanis sokat köszönhetünk mi, akik itt élünk Fejér megyében? ? hangsúlyozta L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára. Elsőként a Károlyi családról, majd a Festetics, a Nádasdy, az Esterházy és a Zichy családról szólt néhány szót. ?Olyan nagybirtokokat hoztak létre és üzemeltettek, amelyek jelentős mértékben járultak hozzá épített örökségünkhöz. Ha ránéznek Magyarország műemléktérképére, akkor láthatják, hogy Fejér megyében koncentrálódik a legtöbb, a főúri életszínvonalat, ízlést visszatükröző kastély, melyek közül már sokat felújítottunk a Nemzeti Kastélyprogram keretében? ? mondta az államtitkár.

KOMI5377
A Károlyi-kilátó

A Károlyiak tevékenységére gondolva nem kell messze mennünk: Fehérvárcsurgón áll a Károlyi-kastély, amely az egész nemzeti közösség érdekét, célját és kultúráját szolgálja.

Az Esterházyak esetében a csákvári kastélyt lehet kiemelni, valamint a majki kamalduli remeteséget, amely szintén Esterházy-birtokon található.

A Festeticsek elsősorban a megye déli részén rendelkeztek nagybirtokokkal ? említhetjük például a dégi kastélyt, melyet hamarosan fel fognak újítani, és amelynek 200 hektáros angol parkját tavaly adták át. ?Ez Magyarország egyik legizgalmasabb tájépítészeti remeke? ? tette hozzá L. Simon László.

A Zichy család szerte a megyében rendelkezett nagybirtokokkal, ők építették a legtöbb kastélyt a megyében, és ők járultak hozzá a legnagyobb mértékben a megye agrikultúrájához. Ki kell emelnünk a soponyai Zichy-kastélyt, amely a Nemzeti Kastélyprogram részeként fog megújulni, és a terveink szerint a mezőföld vadászati kultúráját, valamint Fejér megye vadászati hagyományait bemutató állandó kiállítás nyílik majd benne ? jegyezte meg az államtitkár.

Sokat köszönhetünk a Nádasdyaknak is: a legpompázatosabb, Magyarország legszebb Tudor-stílusú kastélya ugyanis Nádasdladányban áll, melynek felújításán már túl vagyunk, a következő ütemben a belső felújításra kerül majd sor ? mutatott rá L. Simon László.

KOMI5121

?Ezek a családok mindemellett az erdészeti-vadászati kultúra kibontakozásához is nagymértékben hozzájárultak, erdőket telepítettek, vadaskerteket hoztak létre. Hálával és tisztelettel adózunk ezért e családok előtt, ezen értékek megóvása, gondozása, fejlesztése pedig közös felelősségünk. Örülök annak, hogy tágabban értelmezve a kultúrát számos ponton találkozik az épített, valamint a természeti örökség, a kulturális turizmus és a természetjárók azon törekvése, hogy minél kulturáltabb, szebb környezetben, minél jobb infrastruktúrával tudjuk fogadni a kirándulni vágyókat? ? zárta beszédét L. Simon László.

KOMI5262

Dr. Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára kiemelte: 2010 óta mintegy 15 milliárd forintnyi közjóléti beruházást hajtottak végre, amelyek a 22 állami erdőgazdaság tőkéjével és a kormány által nyújtott támogatással valósult meg. ?Nemcsak kilátók, hanem ökoturisztikai centrumok, kisvasutak, erdei iskolák, egyszerű letelepedő helyek és turistaösvények is létesültek, melyek célja a bakancsos turizmus élénkítése? ? mondta Bitay Márton Örs.

Szíjjártó Anita

Fotó: Kőmives András