A KÓTA (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége) és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szervezésében megvalósuló eseményen előadást tart Kocsis-Holper Zoltán, Nemes József, Somos Csaba, Szabó Soma és Szabó-Sipos Máté karnagy.

A karnagyok előadásaikban betekintést nyújtanak a 20–21. századi kórusművek színes világába. A konferencia a KÓTA és a Zeneakadémia online felületein lesz követhető.

Mindszenty Zsuzsánna, a KÓTA elnöke beszámolt a szervezet pandémia idején végzett munkájáról is, a Hangról hangra program tavalyi nyitókoncertjéről, valamint a program részeként tervezett, de elmaradt konferenciákról, amelyeknek előadásai így kötetben olvashatók. Elmondta, hogy Hangról betűre − Rendhagyó konferenciák címmel jelent meg magyar nyelvű tanulmánykötetük, valamint a magyar és angol nyelvű Álmok szárnyán a jövőbe című könyv, amelyben 12 írás olvasható. Összefoglaló készült 9+1 ok, amiért érdemes énekelni címmel, amely az éneklés egyénre és közösségre gyakorolt jótékony hatásait mutatja be.     

Rónaszékiné Keresztes Monika, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) magyar zenei nevelésért felelős miniszteri biztosa a muzikalitás, az éneklés, a zene, a zenei anyanyelv művelésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Kiemelte: egy egészséges személyiségű, fejlett lelki intelligenciájú társadalom és nemzet számára létfontosságú, hogy kellően művelt verbális anyanyelve és képzett zenei anyanyelve is legyen. Magyarország Kodály pedagógiai munkássága révén kivételes helyzetben van, az immár 50 éves KÓTA pedig ezt a kincset őrzi és ápolja − mutatott rá.     

Az esélyegyenlőséghez is hozzájáruló művészeti oktatás jelentőségét emelte ki Lebanov József, az Emmi köznevelési stratégiai főosztályának főosztályvezetője, aki felidézte a Kodály-program elemeit is. A főosztályvezető elmondta: 2019-ben a KÓTA különböző programok − koncertek, továbbképzések, konferenciák − lebonyolítására 100 millió forint támogatásban részesült a minisztériumtól, 2020-ban az iskolai keretek között alakított és már működő kórusok szakmai-művészeti programjának segítésére 50 millió forint, 2021-ben az élményszerű, nagy létszámú közös éneklés programok, továbbképzések, valamint az éneklés és a zene hatását bemutató dokumentumok elkészítésére 40 millió forint támogatásban részesült a szervezet.