A Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram keretében felújított kastélyok és várak parkjaiban, udvarain ad koncertsorozatot a nyáron Rákász Gergely orgonaművész.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára a kezdeményezést méltatva kiemelte, hogy míg a kastélyok és az ott zajló kulturális események korábban csak egy szűk arisztokrata réteg számára voltak elérhetők, most a teljes társadalom számára hozzáférhetővé válnak.

Virág Zsolt, a kastély- és várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos felidézte, hogy az elmúlt 10 évben csaknem negyven kastély és vár újult meg, hirdetve és megőrizve ezeréves múltunkat és történelmünket. Ezek közül húsz műemlék ad otthont az Emmi kulturális államtitkárságának támogatásával megvalósuló koncertsorozatnak.

Rákász Gergely elmondta, hogy a szabadtéri zenei esteken Bach, Sosztakovics, Beethoven és Vivaldi művei csendülnek fel, minden helyszínen más művészek vendégszereplésével. Bemutatkoznak fiatal tehetségek, akiket a művész alapítványa támogat, színészbarátok, akik mint várurak köszöntik a koncertre érkezőket, de jönnek cirkuszi művészek is, hogy felelevenítsék a várkastélyok egykori életét – írják a Lords of the Organ – Castle Edition című koncertsorozat ajánlójában.

A pénteki tatai koncertet követően júniusban többek között a mosonmagyaróvári várban, júliusban a siroki várban, a kápolnásnyéki Halász-kastélyban, Somogyváron és az ozorai Pipo-várkastélyban, augusztusban pedig a Kamalduli Remeteségben és Pécelen ad szabadtéri koncertet Rákász Gergely.

A koncertre szóló belépőjegy minden helyszínen egy különleges tárlatvezetésen való részvételre is feljogosítja a résztvevőket.

Nyitókép: Rákász Gergely orgonaművész játszik Tél című koncertjén a győri belvárosi református templomban 2018. december 26-án. Fotó: MTI/Krizsán Csaba