harsa__nyi_attila_e__s_kira__ly_attila__600x397.png
Harsányi Attila és Király AttilaFotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere, a díj társalapítója hangsúlyozta, hogy az elismerést 2008-ban alapította az önkormányzat és a Mozaik Művészegyesület. Olyan díjat szerettek volna létrehozni, amelyről a szakma szavazata dönt. ?A díj jelöltjeit a színészek választják ki maguk közül, ezért már a három jelölt között lenni is a szakma megbecsülését jelenti? ? emelte ki.


orosz_akos_600x399.png
Orosz ÁkosFotó forrása: Vígszínház

?Az MMA ebben az évben is megrendezi az országos előadóművészeti konferenciát, találkozót szerveznek a magyar színházi világnak, és úgy tervezik, hogy az esemény az idén augusztus 30-án a Pesti Magyar Színházban, az országos színházi évadnyitón valósul meg, és ez alkalommal adják át gálaműsor keretében a Kaszás Attila-díjat is? ? jelentette be Kucsera Tamás Gergely, a díj lebonyolítását támogató Magyar Művészeti Akadémia főtitkára.


kira__ly_attila_600x387.png
Király AttilaFotó: Kultúra.hu/Csálkvári Zsigmond

?A szavazási eljárás utolsó fordulójába Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház és az Aradi Kamaraszínház művésze, Orosz Ákos, a Vígszínház társulatának tagja, továbbá Király Attila, a tatabányai Jászai Mari Színház és a Szkéné Színház művésze jutott? ? közölte Zalán János, az emberi erőforrások miniszterének tanácsadó testülete, a Színházművészeti Bizottság elnöke, a Pesti Magyar Színház igazgatója a díj jelöltjeit bemutató keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Dr. Kucsera Tamás a Kultúra.hu-nak arra a kérdésére, hogy a Kaszás Attila-díj a presztízsértékén túl milyen egyéb jelentőséggel bír, úgy reagált, hogy a színészi kiválóság mellett szorosan feltűnik az emberi kiválóság is a díj tekintetében. ?Ez azért fontos, mert az egész színházi szakmának jó példát adnak a bemutatott színészek? ? mondta. ?Az is példaértékű, hogy a jelölés közvetlenül a szakma részéről történik, majd a közönség dönti el, kit tart érdemesnek a Kaszás Attila- díjra. Számos szereplő széles körű és tartós összefogásáról beszélhetünk, ez is egyedülálló értéket ad az elismerésnek? ? jelentette ki.


harsa__nyi_attila_600x422.png
Harsányi AttilaFotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

Harsányi Attila felidézte, hogy Szegeden, a Háry János darabban dolgozott együtt Kaszás Attilával, és nagy hatással volt rá a színész. ?Emlékszem, ültünk az asztalnál, és nem tudom másképp kifejezni, arra figyeltem fel, hogy világit a szeme. Nagyon kevés, emberileg hozzá mérhető színészt ismertem. Esténként megjelent ott a hegedűjével, és kicsit játszott nekünk, mialatt az aznapi dolgokat átbeszéltük? ? mondta. Számára ezeket az apró észrevételeket, gesztusokat jelenti Kaszás Attila.

?A színház küzdelem önmagammal. A díjak hatása pár napig eltart, utána minden megy tovább, nem szabad, hogy elégedettséget okozzon. Terápiaként fogom fel a színházat. Egyelőre nem találtam jobb időtöltést, mint hogy színházban játsszak, amíg itt vagyok a Földön. Mindez segít abban, hogy a hétköznapiságból kiszabaduljak? ? tette hozzá. Az eddigi pályája kapcsán kitért rá, hogy mindig rengeteg segítséget és támogatást kapott szakmabeliektől, nélkülük aligha tartana ott, ahol most van.


harsa__nyi_attila_e__s_kira__ly_attila_3_600x405.png
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

?Soha nem vágytam arra, hogy sorozatban vagy filmben szerepeljek, nincs igényem az olcsó népszerűségre. Amolyan babrálós ember vagyok, aki anélkül, hogy tudnák, kicsoda, bárhol nyugodtan elvan egy kávé mellett, mert nem a hangos siker, hanem az a dolgom, hogy szakmailag a legjobb teljesítményt nyújtsam? ? mondta.

A jelöltekre keddtől augusztus 25-én éjfélig lehet szavazni a Kaszás Attila-díj megújult honlapján, a www.kaszasattiladij.hu oldalon.

A díjat a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. A szakmai szavazatokat a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze.

A Raiffeisen Bank által biztosított nettó 500 ezer forint mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma bruttó 400 ezer forinttal járul hozzá a Kaszás Attila-díj finanszírozásához.

 

Ayhan Gökhan