Tavaly megalakult a hazai világzenei színtér egyik legizgalmasabb formációja, a Mazsimo Gipsymo, amely egyfajta szupergroup is, hiszen más zenekarokból ismert remek muzsikusok közös, új felállása. A zenekart, akik a katalán rumba hazai népszerűsítését tűzték ki célul, a nemzetközi szinten is magasan jegyzett Romengo zenekar vezetője, Rostás Mihály Mazsi hívta életre 2021 augusztusában.

A katalán rumbát a világ minden táján a Gipsy Kings tette ismerté, a Mazsimo Gipsymo koncertjein saját dalok, a legendás formáció nagy slágerei, valamint régi magyar és külföldi dalok feldolgozásai is hallhatók. A műfaj olyan jeles képviselői csatlakoztak a formációhoz, mint Csipkés Sándor billentyűs, Hőnich Henrik dobos és az a Balogh Guszti, aki Magyarországon talán az egyetlen, aki hitelesen képviseli a műfajt az énekével.

Rostás Mihály Mazsi bejárta a világot a Romengóval. Több meghatározó nemzetközi eseményen aratott sikert Lakatos Mónikával közös duóformációjukkal, a Romanimóval, amellyel szintén toplistás helyezést értek el.

2020-ban a Lakatos Mónika és a Gipsy Voices formációval közreműködött a Womexen (World Music Expo), amikor az énekesnő átvehette a Womex Artist Awardot, a legnagyobb nemzetközi világzenei elismerést.

Régi terve vált valóra a Mazsimo Gipsymo megalakításával, amelyhez a műfaj más hazai jeles képviselői csatlakoztak hívására, így jött létre a szupergroup, amely most a Fonó színpadán muzsikál a közönségnek a ház nyári zárás előtti utolsó koncertjén.

Nyitókép: Mazsimo Gipsymo. Fotó: Kleb Attila