nemzetiverseny_kato_hajnalka_gyoztes_600x400.png
Kató Hajnalka, a verseny győztese

A második helyezést a péceli Tóth Benedek Ernő (24) és a pócsmegyeri Gáspár Sándor (52), a harmadikat a szlovákiai Szentpéterről származó Bukovszky Orsolya (18) kapta. A dobogósok a november végi Kaleidoszkóp VersFesztiválon, a Váci Dunakanyar Színházban is színpadra állnak.

Különdíjat kapott Dobos Eszter (Ózd, 32 éves), Jakab Gabriella (Budapest, 38 éves) és Kurucz Ádám Konrád (Marcali, 27 éves). A zsűri elismerésben részesített nyolc versmondót és versfilmes alkotót. Akik elismerést vehettek át: Endes-Ábrahám Ákos (Csíkszereda, Erdély, 9 éves), Horváth Ábel Olivér (Szolnok, 17 éves), Ledő Barnabás (Budapest, 19 éves), Starkné Nagy Jusztina (Veszprém, 34 éves), Szaka Attila (Ózd, 51 éves), Tabajdi Anna (Kiskunfélegyháza, 17 éves), Tajti Ferenc (Aachen, Németország, 25 éves) és Tőke Domonkos (Nyúl, 13 éves).


nemzetiverseny_vidnyanszky_attila_1_600x400.png
Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója

A 2016 óta évente megrendezett Nemzeti VERSeny programsorozatra idén is több mint kétszáz versmondó nevezett. A két elődöntőt követő hétvégi döntőn 31 versmondó lépett színpadra. A verseny célja a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a versmondás népszerűsítése, 2018-ban kiemelt figyelemmel ? az első világháború végének centenáriumához kapcsolódva ? a háború és a béke költészetére.

Az első világháború 1918. 11. hónapjának 11. napján, a 11. órában ért véget. Ezen a napon délelőtt 11 órakor 2 perce a világon sokfelé megáll az élet, így emlékezve azokra, akik feláldozták az életüket. Így volt ez a döntőn is, ahol ebben az időpontban performansszal szakították meg a VERSenyt. A rendezvény védnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, aki Lutter Imrével, a rendezvény főszervezőjével, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnökével nyitotta meg a döntőt. A zsűri tagjai a rendező intézmények művészei, szakemberei: Nagy-Kálózy Eszter és Bakos-Kiss Gábor színművész, Kiss László rendező, Lutter Imre előadóművész, producer és Szabó László kommunikációs szakember.

A versenynek a hagyományokhoz híven idén is három fordulója volt. A felhívásra minden nevező négy magyar költő versével jelentkezhetett, amelyek közül egyet kellett az első fordulóban vágatlan videón beküldeni. A megjelölt négy vers egyikének az első világháború témájához kellett kapcsolódnia, egynek pedig kortárs költőtől kell származnia. A továbbjutóknak a második fordulóban az általuk megjelölt négy vers közül egy másik verset kellett feldolgozni, immár videoklip formájában. Mind az elődöntőben, mind a középdöntőben volt lehetőség közönségszavazásra, így a zsűri és a nézők szavazatai alapján alakult ki a 31 fős döntő. A döntőbe bejutott versenyzők közönség előtt, a Nemzeti Színházban adták elő a jelentkezéskor megjelölt négy vers első két fordulóban be nem mutatott két költeményét, és itt vetítették le a döntős versenyzők versklipjeit is.


nemzeti_verseny_bukovszky_orsolya_600x400.png
A harmadik helyezett: Bukovszky Orsolya

Az első három helyezett a jelentős pénzjutalmak mellett értékes díjakban részesülnek: az első 100 ezer, a második 75 ezer, a harmadik helyezés 50 ezer forint készpénzt vagy azzal egyenértékű jutalmat hozott tulajdonosának. A Nagy Háborút felidéző versek valamelyikét videón megjelenítő versenyzők legjobbja pedig különdíjat kapott.

A Nemzeti VERSeny több mint 200 indulója között 6 éven aluli és 90 éven felüli versmondó is képviseltette magát, a versenyzők között volt erdélyi, vajdasági, felvidéki, kárpátaljai, németországi, svájci, angliai és amerikai magyar versmondó egyaránt. A döntősök versklipjeit a Nemzeti VERSeny YouTube-csatornáján lehet megtekinteni. A rendezvény támogatója többek között a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia.

 

Forrás: MTI, Nemzeti Színház

Fotó: Eöri Szabó Zsolt/Nemzeti Színház