fbpx

Kávé mellé egy dráma jöhet?

A kávéházak gazdag hagyatékát alakítja az ifjú generáció hangjára a Fiatal Drámaírók Háza szervezésében az Okuláré Projekt, amely a színházakon és művelődési házakon túl kávéházakba és kocsmákba is elviszi a pályakezdő drámaírók műveit. Soron következő előadásukra február 15-én a Trafóban kerül sor.

Mi a közös József Attilában, Kosztolányi Dezsőben, Ady Endrében, Rippl-Rónai Józsefben és a márciusi ifjakban? Bizonyára gyorsan rávághatnánk azt, hogy a magyar kulturális örökségben kitörölhetetlen nyomot hagytak. Azonban ekkor kihagyunk egy nagyon fontos tényezőt, ami nélkül a legtöbbüknek nagy nehézségei akadtak volna abban, hogy maradandó szellemi tevékenységet végezzenek. Ez a közös pont a kávékultúra, pontosabban: a kávéházak adta tér, amelyek egyben a szociális hálózat csomópontjai, az intellektuális viták otthonai, az alkotói inspiráció vagy épp a forradalmi hév csatornái is voltak.

A kávéházak gazdag hagyatékát eleveníti fel és alakítja az ifjú generáció hangjára a Fiatal Drámaírók Háza szervezésében az Okuláré Projekt, amely a színházakon és művelődési házakon túl kávéházakba és kocsmákba is elviszi a pályakezdő drámaírók műveit. Összesen 20 helyszínnel működik együtt a szervezet, amelyek között ott a Trafó, a Manyi, a Szatyor és a Főfotó is. Az esteken fiatal drámaírók műveiből tartanak felolvasó színielőadást, amely szövegeket nyílt pályázatokon keresztül nyújthatnak be az írónövendékek a szakmai zsűri számára. Ennek a folyamatnak az egyedisége abban rejlik, hogy a programba bevont drámákat alkotóik a visszajelzések alapján tovább fejleszthetik, majd különböző színitársulatokkal együttműködve színpadra – vagy épp kávéházi közönség elé – vihetik.

A pályakezdők így leendő munkájuk szempontjából a legfontosabb segítséget kapják: közvetlen és konstruktív szakmai kritikát, valamint testközelből szerezhetnek tapasztalatot a színház világáról és találkozhatnak a színházművészet iránt érdeklődő jövendőbeli közönségükkel is. A Fiatal Drámaírók Háza tehát egyszerre működik alkotói műhelyként és produkciós irodaként is. Az Okuláré Projekt mellett a repertoárban szerepelnek drámaíró workshopok és házhoz rendelhető szobaszínházi előadások, továbbá egy antológiakötet is megjelent Kaptár címmel. Ebben 21 olyan kortárs dráma szerepel, amelynek megalkotását a Fiatal Drámaírók Háza segítette.

Az idei évad következő fordulóját február 15-én 20 órakor a Trafóban tartja az alkotókat összefogó szervezet, amely esten a „mítosz” hívószóra beérkezettek közül kiválasztott szövegeket olvassák fel. A három egyfelvonásos előadást követően egy közös beszélgetésbe is bekapcsolódhat a közönség, végül a jelenlévők szavazhatnak arról, hogy melyik dráma nyerte el leginkább a tetszésüket. Az eseményen Ladnai Loránd Animalitas Animae című darabját, Micsinai Dominik Banyatank című szövegét, valamint Novák Csilla Hangok című drámáját adják elő. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit a Szatyorban tartott legutóbbi előadás teltházának fényében nem érdemes halogatni.

Fotó forrása: Fiatal Drámaírók Háza

A rovat további cikkei