fbpx

Keddtől lehet pályázni a Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogramra

Keddtől lehet pályázni a Nemzeti Tehetség Központ Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogramjának B komponensére – jelentette be a központ ügyvezetője Budapesten, sajtótájékoztatón.

Lantos Krisztina közölte, hogy sikeres felvételi után a 17–23 éves fiatalok a világ 67 legrangosabb egyetemén tanuláshoz kaphatnak támogatást, évente akár 27 millió forintot. Az ösztöndíj mértéke attól függ, hogy melyik országba megy a hallgató. A program az első külföldi diploma megszerzését támogatja, és teljes körű finanszírozást biztosít, beleértve a tandíjat, a szállást, az utazást és a megélhetési költségeket is. A következő tanévre a benyújtási határidő június 13-a – mondta Lantos Krisztina.

Az ügyvezető a világon egyedülállónak nevezte a Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogramot, amelyre a Nemzeti tehetség programnak köszönhetően immár harmadszorra írnak ki pályázatot. Úgy vélekedett, hogy a kiemelkedően tehetséges emberek kiemelkedő támogatást érdemelnek.

Az ösztöndíjat azok nyerhetik el, akik vállalják, hogy tanulmányaik befejezése után Magyarországon hasznosítják a tudásukat.

Legfeljebb huszonöten kaphatnak támogatást, a pályázatokat várhatóan július 8-ig bírálják el. Részletes információk az ntk.hu oldalon olvashatóak – közölte Lantos Krisztina. Jelenleg 47 magyar fiatal tanul a világ legrangosabb egyetemein az ösztöndíjjal – emelte ki. Úgy fogalmazott, hogy a „stipisek” a jövőben is meghatározók lesznek, gazdagabbá tehetik a társadalmat. Az ügyvezető arról is beszélt, hogy különleges a kiválasztási folyamat, amelyet úgynevezett instruktorok segítenek.

Lantos Krisztina azt hangoztatta, hogy a magyar tehetséggondozás egyik mérföldkövéről van szó. Miklósa Erika operaénekes, a program egyik instruktora úgy fogalmazott, hogy a legértékesebb nemzeti vagyon a tehetség, ez a jövő kulcsa. Azt mondta, hogy amikor ő végzett a gimnáziumban, még nem igazán voltak ilyen lehetőségek, nem lehetett külföldre menni. Bár neki szerencséje volt, sok tehetség elkallódhatott – tette hozzá.

A kiválasztási táborban váratlan helyzetekbe hozzák a pályázókat, így kiderül, hogy milyen emberek – emelte ki Miklósa Erika.

Fotók: Nemzeti Tehetség Központ

A rovat további cikkei