Ötállomásos turnéra indul Kelemen Barnabás hegedűművész a világ egyik legkülönlegesebb együtteseként számontartott Utopia zenekarral és az azt vezető Teodor Currentzis karmesterrel. A műsorban a romantikus versenymű- és szimfóniairodalom két kivételes remeke szerepel.

Koncertjeik ünnepszámba mennek, bármerre is lépnek fel a világban. Kelemen Barnabással novemberben Berlinben, Budapesten, Antwerpenben, Bresciában és Romában adnak közös koncertet, amelyen hazánk világhírű hegedűművésze Brahms D-dúr hegedűversenyét szólaltatja meg. A budapesti hangversenyre a Müpa és a Fesztivál Akadémia Budapest együttműködésében november 17-én kerül sor a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Különleges életút, rendhagyó egyéniség. Az athéni születésű görög karmestert a klasszikus zene fenegyerekei között tartották számon az elmúlt esztendőkben. Extravagáns megjelenése figyelmet keltett, ahogyan az is, hogy a hagyománytól eltérően nem a pulpitusról vezényelte zenekarát. Életútja sem szokványos: előbb zongorázott, majd hegedült, még később zeneszerzésórákat vett. Vezényelni már nem otthon, hanem a Szentpétervári Konzervatóriumban tanult a kilencvenes években. Oroszországi feladatok után (Novoszibirszki Opera, Permi Opera) a németországi Südwestfunk Zenekarának vezetésére kérték fel. Saját együttesét, a független testületként működő Utópia Zenekart azzal a céllal hozta létre, hogy a világ minden tájáról összegyűjtse a különleges tehetségeket.


6548d2b8cb9b62b24a515dc5.jpg
Teodor Currentzis. Fotó: Marco Borrelli

A Müpában koncertjük első részét Brahms Hegedűversenye tölti ki a hazai közönség egyik kedvence, a rendkívüli virtuozitású, páratlanul szuggesztív Kelemen Barnabás szólójával, a szünet után pedig egy újabb nagyszabású alkotás, Csajkovszkij érzelmekben és indulatokban gazdag V. szimfóniája következik.

A nyitóképen Kelemen Barnabás. Fotó: FAB