Kelemen László, a Hagyományok Háza Alapítvány vezetője elmondta: az alapítványt marosvásárhelyi központtal építik fel, de lesz iroda Kolozsváron, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen.     

Az alapítvány 10 kiemelt civil szervezettel dolgozik együtt Erdély-szerte − tette hozzá, kiemelve: a civil mozgalmakat erősíteni kell, a hozzáadott értéküket folyamatosan meg kell őrizni. Kitért arra is, hogy a magyarországi tapasztalatok szerint akkreditált képzéseket is szeretnének megvalósítani Erdélyben, az ottani lokális tudás bevonásával.     

– A Hagyományok Háza abból a felismerésből indult, hogy a falvakban a hagyományok átadása megszűnik, és így pillanatokon belül odakerültünk volna, hogy a hagyományból múzeumi darab lesz, nem élő, lelket gazdagító valami − idézte fel Kelemen László, hozzáfűzve: meg kellett szervezni a hagyomány átadását, s ebben nagy segítséget jelentett a táncházmozgalom.     

Az elmúlt 20 évet küzdelmesnek jellemezte, s a nagy fordulat évének 2017-et nevezte meg, amikor a Hagyományok Háza kiemelt stratégiai intézmény lett. Ekkor kezdődött el a Kárpát-medencei hálózat hivatalos kiépítése, valamint megújult a Budai Vigadó is − mondta.

Nyitókép: Kelemen László, a Hagyományok Háza leköszönő főigazgatója beszédet mond a Hagyományok Házában 2021. november 2-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt