Keller András nyílt levelet írt Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszternek a Zeneakadémia rektori pályázatának ügyében. A levelet alább teljes terjedelemben közöljük.

Csák János miniszter úr
Kulturális és Innovációs Minisztérium

Tisztelt Miniszter Úr!

A Zeneakadémia rektori pályázatára azért jelentkeztem, mert a magyar zeneélet kiemelkedő személyiségei kértek arra, hogy a vezetésemmel és közös szerepvállalásukkal megújulhasson a Zeneakadémia, és pezsgő egyetemi élet mellett hagyományaihoz méltón újra a világ vezető zenei egyetemei közé kerülhessen.

Március 12-én Vigh Andrea rektor asszony meglátogatott az otthonomban, és elmondta nekem, hogy egyedül engem tudna elképzelni a következő rektornak, és ehhez felajánlotta a segítségét. Biztatása nagyon sokat jelentett számomra. Pályázatomat abban a szellemben írtam, hogy Kodály zenei és nevelési elveit követve a Zeneakadémia megújításával hazánk zeneéletét felemeljük, a nemzeti kultúrában és oktatásban betöltött szerepét erősítsük, valamint fejlesszük az ország szellemi életét. A világ számára érzésvilágunkat, identitásunkat a zenével tudjuk legjobban kifejezni, ezért a Zeneakadémia szerepe és pozicionálása a nemzetközi zenei életben kulturális nemzetstratégiai feladat. Pályázatomban arra vállalkoztam, hogy a magyarság alkotó- és teremtőképességét, a magyar tehetséget és szellemet a zene univerzális nyelvén mutassuk be a világnak. Az elmúlt három évben a Zeneművészeti Bizottság elnökeként minden lehetséges segítséget megadtam a Zeneakadémiának, közreműködésemmel komoly kiegészítő forrásokhoz jutott az intézmény, és tagja voltam Vigh Andrea tanácsadó testületének. Az elmúlt hónapokban Rektor asszony támogatása ellenére a Zeneakadémia vezetése hónapokon keresztül lejárató rágalomkampányt indított ellenem a hazai és nemzetközi sajtóban, valamint a közösségi médiában. Minden ok nélkül sorozatosan értek aljas és alaptalan támadások, amelyek négy évtizedes pályám eredményeit és a személyemet kívánták besározni.

A pályázatom nyilvánosságra hozatala után azt az üzenetet kaptam a szenátus felől, „ha egy kőműves indul el ellenem, akkor azt fogják megválasztani” velem szemben. Néhány nappal ezelőtt a Zeneakadémia egyik vezetője újabb fenyegetést juttatott el hozzám: abban az esetben, ha rektorrá választanának, világméretű lejárató kampányt indítanak és tüntetést szerveznek ellenem. A Zeneművészet fő célja a humánum, a szeretet és az emberi jó közvetítése, a lélek felemelése, és érzelmi világunk kiteljesítése. A gyűlöletkeltés, rágalmazás és fenyegetés a legtávolabb áll a művészettől, méltatlan Liszt Ferenc szelleméhez, méltatlan a Zeneakadémia diákjaihoz és tanári karához, és méltatlan a magyar kultúrához. Pályázatom megvalósításához béke és konstruktív együttműködés szükséges. Mérlegelve a körülményeket, ebben a légkörben jelenleg nem megvalósítható a pályázatom, ezért azt a mai napon visszavonom. Több mint négy évtizedes pályám során minden energiámat és tehetségemet a magyar kultúra építésére szántam. Szívből remélem, lesz olyan feladatom a jövőben, amellyel az egész magyar zene ügyét szolgálhatom.

Tisztelettel,
Keller András

Fotó: Cseke Csilla