Képek és háttérképek címmel jelent meg Szabó Tamás kötete Moholy-Nagy Lászlóról. A könyv a nagyalföldi, azon belül is a szegedi éveket helyezi középpontba. A kötetet november 24-én, szerdán mutatják be a Móra-múzeumban.

Moholy-Nagy László Nagyalföldhöz kötődő időszakát állítja középpontba Szabó Tamás restaurátorművész frissen megjelent kötete. A kiadvány a művész születésétől kezdve az 1919-ig tartó időszakon át kalauzolja el az olvasót – kiemelten pedig a szegedi évekkel foglalkozik. Így kiderül, milyen kapcsolatot ápolt Moholy-Nagy Móra Ferenccel, valamint hogy milyen nagy hatást gyakorolt rá Fischhof Ágota. A gyönyörű asszony volt hazánk első szakképzett női könyvtárosa, aki Móra igazgatósága idején dolgozott a szegedi Kultúrpalotában. Moholy-Nagy László róla festette gyönyörű, Tahiti Madonna című alkotását 1919-ben.

A kiadvány archív fényképekkel, dokumentumokkal és műtárgyfotókkal gazdagon illusztrált. A bevezetőt Moholy-Nagy László lánya, Hattula Moholy-Nagy írta. A Képek és hátterek – Moholy-Nagy László a Nagyalföldön 1895–1919 című könyvet november 24-én, szerdán mutatják be a Móra Ferenc Múzeum dísztermében.

Képek forrása: Móra Ferenc Múzeum