Április 24-én nyílik a szentendrei Skanzen kiállítása a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban. A Képekbe zárt haza Weinstock Ernő 1940 és 1944 között Észak-Erdélyben készült fotográfiáit mutatja be.

Képekbe zárt haza – Weinstock Ernő fotográfiái
Fotó: Weinstock Ernő / szentendrei Skanzen

A felújított Székely Nemzeti Múzeum újranyitását követően első magyarországi kiállításként a Skanzen tárlatának ad helyet. A kiállítás középpontjában Weinstock Ernő 1940–1944 között, az úgynevezett kis magyar világ időszakában, Észak-Erdély visszacsatolása után készített fényképei állnak, amelyekből képeslapokat készített és értékesített a fényképész-vállalkozó.

A nagyváradi születésű Weinstock Ernő (1893–1985) a két világháború közti Magyarország jó szemű fotográfusából és kereskedelmi ügynökéből lett a korszak egyik legjelentősebb képeslapkiadója Budapesten. Húsz éven át járta az országot Zeiss Ikon gyártmányú kamerájával, és készítette 10 × 15 cm-es üvegnegatívjait a látottakról. Az általa készített több mint tízezer fotográfia több száz Kárpát-medencei település épített örökségének vizuális emléke. Egyedülálló hagyatékát a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja segítségével a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Közalapítványa vásárolta meg, és a szentendrei Skanzen őrzi.

A 237 négyzetméteren megrendezett tárlat a Weinstock-hagyatékból származó eredeti tárgyak, fényképezőgépek és fényképek segítségével mutatja be Weinstock Ernő páratlan munkásságát. Az észak-erdélyi tájakat, városokat, fürdőhelyeket és tavakat ábrázoló fényképeivel és képeslapjaival látleletet ad a második világháború alatti, a Magyarországhoz 1940-ben visszatért területek életéről. A kiállítás a képeslapkiadás folyamatát és a képes levelezőlapok sokszínűségét is megismerteti a látogatókkal eredeti fényképek és képeslapok mellett digitális és digitálisan felnagyított képek segítségével.

A kiállítás kurátorai dr. Sári Zsolt és Szegedy-Kloska Tamás. A tárlat, amelyet Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár nyit meg, április 24. és augusztus 30. között látogatható a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban.