A könyvtár földszintjén és alagsorában az előadások, játékok, gyermekprogramok mellett a rajongók idén is megfigyelhetik alkotás közben az ismert és ismertségre pályázó képregényrajzolókat, sőt, a vállalkozó kedvűek ceruzát ragadva akár be is kapcsolódhatnak a munkába. A fesztiválon a képregénykiadók és -terjesztők is bemutatják újdonságaikat.

Az első rendezvény egykori előadói az elmúlt tíz év személyes szakmatörténetéről mesélnek, Bayer Antal pedig ? aki lassan másfél évtizede készít statisztikákat a hazai megjelenésekről ? számokkal alátámasztva vázolja fel az elmúlt évtized fordulatait és tendenciáit. A látogatók megismerkedhetnek olyan egzotikus országok képregénykultúrájával, mint Chile, Nigéria vagy Vietnam, előadás hangzik el az archaikus szimbólumok megjelenéséről a popkultúrában és képregényekben, Pilcz Roland szegedi rajzoló, Kalyber Joe megalkotója pedig bemutatja új hősét, YKX-t, aki talán mégsem annyira új, mindenesetre az előadásból megtudhatjuk, kicsoda a kacifántos nevű Yorn Kayrah Xemovrah, mi köze van Kalyber Joe-hoz, és hogyan készülnek kalandjai.

A könyvtárban kiállítás látható továbbá kortárs képregényrajzolók portréiból, egy különleges tárlat pedig a Somogyi-könyvtárban őrzött folyóiratokból válogatott propaganda- és gúnyrajzokból, politikai és háborús karikatúrákból mutat be válogatást a Nagy Háború centenáriuma alkalmából.

 

A képregényfesztiválról további információkat ide kattintva, illetve az esemény Facebook oldalán lehet olvasni.


Forrás és fotó: MTI/Facebook