A Filharmónia Magyarország és a Pannon Filharmonikusok ingyenes zenejárata, a képzeletbeli utazás, azaz a Bolyongás Itáliában február 4-én este hét órakor kezdődik.

Az első állomás egy friss, kedélyes és sziporkázó Rossini-vígoperai nyitány, amely felidézi a Pannon Filharmonikusok január végi Rossini gáláját, hiszen egy igazi itáliai zenei bolyongás nem képzelhető el nélküle. Az Olasz nő Algírban című opera bemutatójára a szerző 21 éves korában került sor, és egyike lett a három leggyakrabban játszott Rossini-vígoperának, ezáltal mintegy triádot alkotva a Sevillai borbéllyal és a Hamupipőkével. A kétfelvonásos opera nyitánya önálló zenekari számként is népszerűvé vált.

Ezután a zenei utazás egy különleges pontja következik, mégpedig egy magyarországi ősbemutató. Ignaz Malzat C-dúr kettősverseny oboára és fagottra című művét a világon még alig ismerik, érdemes tehát már ezért bekapcsolódni az élő közvetítésbe. Malzat 1757-ben Bécsben született, 1804-ben hunyt el Passauban, ezt a remekművet 1790-ben szerezte és az Osztrák Kremsmünsteri apátság archívumában találtak rá 2015-ben. Az ősbemutatót a Stamsi (Ausztria) cisztercita apátság templomában 2016. július 31-én játszották el és rögzítették CD-re. A mű első ősbemutatójára tehát csak 2016-ban került sor, de máig nem hallgatható meg az interneten.

Az utolsó állomáson egy francia szerző tekint Itáliára, Hector Berlioz Harold Itáliában című szimfonikus költeményét hallhatjuk. Byron Haroldjának szerepében maga a szerző tapasztalatai szólalnak meg. A mű voltaképpen szimfónia, melyben a szólóhangszerek afféle szereplők, a főhős Harold ezek közül a szólóbrácsa. „Berlioz ebben a művében azokon az ellentéteken elmélkedik, amelyek a mennyeien vidám Itália és egy, a csalódásoktól és a fájdalomtól túltelített szív közvetlen érintkezéséből fakadtak” – jegyezte a műről Liszt Ferenc. Byron vagy Berlioz Haroldja akár az olasz vidámság és a gyakran jellemző magyar komorság találkozását is megfogalmazhatja egyben.

A műsor alatt közreműködik Murin Jaroszláv mélyhegedűn, Clara-Dent Bogányi oboán, Bogányi Bence fagotton. Vezényel: Vass András állandó karmester. A programról részletesen a PFZ weboldalán olvashatunk, az ingyenes hangverseny pedig a zenekar YouTube-csatornájáról érhető el.

Az előadás a Filharmónia Magyarország Nkft. és a Pannon Filharmonikusok társszervezésében az EMMI támogatásával valósul meg.

Nyitókép: Clara-Dent Bogányi és Bogányi Bence, képek forrása: Pannon Filharmonikusok