Már a megnyitóra készül a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum, mely "A látványos raktár: butella, motolla, behívótábla" - a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum látogatóbarát fejlesztése című
DAOP-2.1.1/B-09-2009-0012 projekt keretében egy háromszintes interaktív bemutatóhellyel bővült, közel 312 millió forintos pályázati támogatásából. A
367 millió forintos turisztikai fejlesztés keretében új, a 21. század látogatói igényeit kielégítő bejárati portál fogadja majd a közgyűjteménybe érkezőket. A pinceszinten a dél-alföldi régióban egyedülálló, a múzeum teljes gyűjtőkörét felölelő látványraktárban lesznek megtekinthetők a mintegy 1500 darabból álló, kiemelkedő jelentőségű néprajzi, régészeti, helytörténeti és képzőművészeti tárgyegyüttesek. (Ez a múzeum teljes gyűjteményi anyagának egy százaléka!)

Az emeleti időszaki kiállítótérben és a "régi", de szintén felújított múzeumépület termeiben Csernus Tibor műtermét idézi meg a KOGART gyűjteményéből származó festménykollekció.

 
Csernus Tibor több mint fél évszázados életműve nemcsak a magyar képzőművészetben tölt be meghatározó szerepet, hanem az egyetemes festészet történetének is szerves részét képezi. Már fiatal korában Magyarországon külön iskola jött létre körülötte, Párizsban pedig olyan új festői világot alakított ki, amely Európában és a tengerentúlon egyaránt egyedülálló. Csernus 1964 óta egészen 2007-ben bekövetkezett haláláig alkotott a francia fővárosban. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) 2009-ben vásárolta meg a teljes művészi hagyatékot és hazahozta a párizsi műterem berendezését, melyet szeptember 1-jétől Vásárhelyen is megtekinthetnek a művészetkedvelők.