Kosztolányi Dezső

(MTI) – Mint Molnár Gyula polgármester emlékeztetett, Kosztolányi ugyan nem Budapesten született, de éveket töltött a Bartók Béla út 15. alatti házban, és a közeli Hadik kávéháznak is gyakori vendége volt számos más művésszel, köztük Karinthy Frigyessel együtt.

   
A hétvégén születésének 80. évfordulóját ünneplő kerület ápolni kívánja az egykor ott alkotó költők, írók, festők emlékét – hangsúlyozta Molnár Gyula, hozzátéve: a környéken a közeljövőben létrejövő új kulturális városközpont is részben ezt a célt szolgálja, így rövidesen újra megnyílhat Hadik kávéház, a Bartók 32 Galéria és több más kulturális intézmény, közösségi hely.
   
A nagy múltú kávézó évek óta húzódó újranyitási ügyéről Molnár Gyula elmondta, nem egyszerűen technikai problémáról van szó, hanem az ügyben eljárni hivatott XII. kerületi önkormányzat hónapok óta nem adja ki a használatbavételi engedélyt. “Úgy tudjuk, hogy a helyiség készen van, a személyzet ugrásra készen áll, tehát várják, hogy kinyithassanak, de ezt ideiglenes használatbavételi engedéllyel nem merik még megtenni” – fogalmazott a városvezető.
  
Molnár Gyula kitért két hete tette kijelentésére is, mikor azt közölte, ha májusban nem nyit ki a kávéház, akkor valószínűleg szerződést bontanak az ingatlant bérlő céggel. Elmondása szerint a szerződést abban az esetben tekintik át, ha a használatbavételi engedély kiadása a bérlő hibája miatt csúszik.