A főtámogató változatlanul a XI. kerületi önkormányzat, ahonnan elindult annak idején ez a kezdeményezés és ma már átnyúlt Pestre – hangsúlyozta Balázs Gyula kerületi alpolgármester, aki hozzátette: a kiterjedt testvérvárosi kapcsolatoknak köszönhetően ma már öt országból érkeznek képzőművészek a kiállításokra.

Október 16-án a festészeti napok ünnepélyes megnyitója után, kora délután nyílik a XI. kerületi Bartók Béla út 32. szám alatti galériában az országos kortárs üvegfestészeti bemutató. A XI. kerületi Sasadi út 132. számú ház falán felavatják Bod László festőművész emléktábláját. Kora délután koszorúzásra kerül sor a XI. kerületi, Kelenhegyi úti művészházban.

A klasszikus szentendrei festészetről kaphatnak a látogatók áttekintést a Karinthy Szalonban. Izgalmasnak ígérkezik a fiatal festőművészek kiállítása a Petőfi híd budai hídfőjénél állomásozó A38 hajón. Este Kokas Ignác Kossuth-díjas festőművész kiállítása nyílik a Gellért Hotel teaszalonjában.

Október 17-án Szín-pózium címmel szakmai tanácskozást tartanak a Magyar Nemzeti galériában fényekről és színekről. Az Új Vigadó Galériában síkplasztikai kiállítás tekinthető meg délután öt órától.

Nagyszabású áttekintést ad az élő magyar festészetről a Millenáris Parkban nyíló kortárs festészeti tárlat, közte Lossonczy Tamás életmű válogatásával. Láthatók lesznek feLugossy-, efZámbó- és Aknay-képek is.

A Kogart Galéria – amely az egyik támogatója a fesztiválnak – az Andrássy úton az idős kortárs mesterek kiállításának ad otthont, megnyitó október 18-án lesz, délután öt órakor.

A festészet napjához számos egyéb fővárosi és vidéki rendezvény kapcsolódik.

(MTI Panoráma)