fbpx

A Sotheby's aukciója elérte célját

 Picasso Homme a l’epee című képe

(MTI) – Szakértők szerint az árverés bevétele bizonyítja, hogy a korábban virágzó műkereskedelmi piac a gazdasági válság ellenére él és virul. Melanie Clore, a Sotheby’s impresszionista és modern művészeti társigazgatója szerint a szerdai árverés erőteljes árai igen pozitív üzenetet közvetítenek a piacnak.

  
Az aukciósházak számára a fő gondot az jelenti, hogy a válság ideje alatt a potenciális eladók nem akarják áruba bocsátani műkincseiket. Tavaly ugyanezen az árverésen a Sotheby’s 102,2 millió font értékben adott el műtárgyakat.
 
A mostani aukció legdrágább darabja Picasso Homme a l’epee című festménye volt, amely a várakozásoknak megfelelően hétmillió fontért kelt el. Egy nappal korábban, kedden a Sotheby’s fő riválisa, a Christie’s egy hasonló témájú és egyazon időszakból származó Picasso-festményt 5.8 millió fontért adott el. Egy másik Picasso várakozáson felül teljesített: a Nu debout című, 1968-ból származó festmény, amelyet 3-4 millió fontra becsültek, végül 4,3 millió fontért kelt el.
 
A Christie’s, a világ legnagyobb aukciósháza a becslések alsó szintjét megütő 37,1 millió fontos bevétellel zárta árverését. Tavaly ugyanezen az árverésen 144,4 millió font értékben adtak el műkincseket.

A rovat további cikkei