Rafaello: Ifjú képmása

(MTI) – Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a tokiói tárlat megnyitója után elmondta: a budapesti és a bécsi intézmény legfontosabb darabjait mutatja be a japán közönségnek.

  
A mintegy 113 festményt, szobrot és iparművészeti tárgyat felvonultató kiállításon a Szépművészeti Múzeum Régi Képtára 24 remekművel, állandó kiállításának legszebb darabjaival vesz részt. Raffaello Ifjú képmása, Tintoretto Herkules kiűzi a Faunt Omphale ágyából vagy Tiepolo A Szeplőtelen Szűz hat szenttel című képe mellett Dürer, Cranach, Van Dyck, Greco és Velázquez egy-egy alkotásával is találkozhat a japán közönség. A remekműveket a tokiói National Art Centerben december 14-ig lehet megtekinteni, a kiotói National Museum pedig január 5. és március 14. között ad otthont a bemutatónak.
   
Baán László hangsúlyozta: kiemelkedő jelentőségű kiállításról van szó, a szervezők félmillió látogatóra számítanak, és ezzel a budapesti és a bécsi múzeum közös kiállítása a világ három leglátogatottabb régimesterek-tárlata között lehet ebben az évben.
  
Tokióban a legrégebbi, míg Kiotóban a legújabb múzeum ad helyet kiállításnak. A japán főváros múzeumában 2000 négyzetméteren kaptak helyet a műtárgyak; Baán László összehasonlításként megemlítette, hogy a Szépművészeti Múzeum legnagyobb kiállítótere 1200 négyzetméteres. A szervezők gondosságát dicséri, hogy a tokiói múzeum boltjában a kiállításhoz kapcsolódva Herendi porcelántárgyak és Gerbaud-sütemények is kaphatók a szokásos cikkek mellett.
   
Baán László szerint ezzel a kiállítással a Szépművészeti Múzeum japán kapcsolatai a csúcsra érkeztek, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy lesz még lehetősége a budapesti intézménynek önállóan vagy akár ismét a bécsi múzeummal összefogva bemutatni gyűjteményének darabjait az ázsiai szigetországban.
  
Beszámolt arról, hogy a Szépművészeti Múzeum a következő években a tervek szerint tárlatot rendezhet azokból a japán alkotásokból, amelyek már az 1868-as szigetországi nyitás után keletkeztek, így ötvözik a tradíciókat az európai látásmóddal.