A huszonöt év alatt nemcsak többszáz képző- és iparművészeti alkotás, dráma, regény, zeneszám, koreográfia létrejöttének lehettünk szemtanúi, de annak is, hogy a 25 év alatt felnőtt és útnak indult egy új alkotói generáció ? mondta el a kiállítás megnyitóján Tardy-Molnár Anna, a MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője. Kifejtette: a szervezet legfőbb célkitűzése a fiatal alkotók támogatása.

 


_d0a1544__copy__600x389.png
Tardy-Molnár Anna, a MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője

?Azoknak adunk ezzel a tárlattal láthatóságot, akiknek jóval nagyobb zajban és egy lényegesen telítettebb piacon kell, hogy hangra leljenek. Közös feladatunk, hogy megtaláljuk a módját annak, hogyan tudunk legjobban segíteni a kiemelkedő tehetségeknek az indulásban? ? fogalmazott.

 

Tardy-Molnár Anna elmondta, a MANK a lehető legtöbb ponton kapcsolódik a 25 év, 25 nap, 25 esemény elnevezésű fesztiválprogramhoz: a szentendrei MANK Galériában kiállították ugyanis az elmúlt 25 év alkotói támogatásban részesült művészeinek legjavát.

 


_d0a1427__copy__600x400.png
Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója

Többgenerációs támogatás indulhatott el a hazai finanszírozási rendszer segítségével, amely a Magyar Művészeti Akadémiának és a Nemzeti Kulturális Alapnak köszönhetően több lábon áll, és így a német, a francia és az angol, tehát a nyugat-európai példákat idézi ? mondta el Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója, aki a támogatási lehetőségek felkutatására biztatta a kiállító fiatalokat. ?Bár nem a pénz határozza meg a minőségét, nagyon jó, ha megfelelő visszacsatolás éri a támogatások kezelőit? ? fogalmazott, majd megköszönte a MANK-nak, hogy fontosnak tartja a fiatalok támogatását.

 

A 25. életévüket 2018-ban vagy 2019-ben betöltő képző- és iparművészek műveiből rendezett tárlat kiállító művészeit pályázat útján választotta ki a MANK. Az NKA Fesztiválhajón az érdeklődők városnézéssel egybekötve tekinthették meg Ágoston Kristóf, Bilak Krystyna, Dóra Ádám, Farkas Gabriella, Gerber Márton László, Kalán Viktória, Kelemen Bíborka, Klájó Adrián, Nagy Dániel, Pertics Flóra, Süttő Anikó és Tüdős Anna munkáit. Az Orgován Kinga által rendezett kiállítás megtekintése, illetve a sétahajózás ingyenes volt.

 

A kiállító művészekkel zajlott beszélgetéseken kiderült: helyük van az őket érintő pályázatoknak a művészeti életben. Ugyan fontosnak tartották elmondani, hogy az anyagi, egzisztenciális nehézségek komoly dilemmák elé állítják őket, polgári foglalkozásukkal és a kínálkozó hazai és külföldi pályázati lehetőségek megragadásával esélyük van arra, hogy megtapadjanak a kortárs képzőművészet szövetében.

Fotók: Csákvári Zsigmond