fbpx

Képzőművészeti kiállítás nyílt az Európai Parlamentben a nemzetközi roma nap alkalmából

A nemzetközi roma nap alkalmából a roma kultúra és művészet tiszteletére Cigányok ideje címmel kortárs művészeti kiállítást szervezett Járóka Lívia EP-képviselő az Európai Parlament brüsszeli épületében.

A tárlat tizenegy magyar származású roma képzőművész alkotásait bemutatva tárja fel a roma képzőművészet egyedi látásmódjait és stílusában sokrétű, képi világában sajátos hagyományait. „A roma kultúra hatalmas értéktára sokszor nem kapja meg a megérdemelt figyelmet. Küldetésünk, hogy bemutassuk, hogy Európa mennyi kincset köszönhet roma polgárainak” – hangsúlyozta a képviselő a kiállítást megnyitó beszédében.

A képviselő szerint „az európai roma kultúra értéktára sajnos mind a mai napig egy kevéssé ismert, ritkán kutatott és bemutatott valóság. A mi küldetésünk így nem más, mint hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy az előítéletek alaptalan falait lebontva feltárjuk a nagyközönség előtt azokat az értékeket, amelyek a roma közösségek kulturális örökségében fellelhetők, bemutatva, hogy Európa mennyi értéket és kincset köszönhet roma polgárainak.”

Járóka Lívia kiért a roma kultúra és hagyományok ápolásának fontosságára, valamint a képzőművészet társadalmi szerepére is. Mint fogalmazott, „az esztétikai szépség feltárásával, a művészi önkifejezés túlcsordulásával sokszor többet mondunk ezer szónál.”

A tárlat március 31-ig az Európai Parlamentben látható, ezt követően április 4-től a Liszt Intézet brüsszeli épületében állítják ki az alkotásokat.

Fotó forrása: Liszt Intézet, Brüsszel

A rovat további cikkei