fbpx

Képzőművészeti kiállítások a Kolozsvári Magyar Napokon

Többek közt Gergely István szobrászművész életművéből, Könczey Elemér grafikusművész alkotásaiból, Darvay Tünde és Forró Ágnes alkotásaiból látható kiállítás a 13. Kolozsvári Magyar Napokon, augusztus 14. és 21. közt.

Gazdag képzőművészeti felhozatalt is kínál a 13. Kolozsvári Magyar Napok. Az augusztus 14. és 21. közt tartandó rendezvénysorozaton többek közt Gergely István szobrászművész (1939–2008) életművéből, Könczey Elemér grafikusművész alkotásaiból, Darvay Tünde és Forró Ágnes alkotásaiból nyílik kiállítás.

A sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ és a Kincses Kolozsvár Egyesület rendezi a Gergely István életművét bemutató kiállítást a Kolozsvári Művészeti Múzeumban. A tárlat megnyitóját szombaton 17 órától tartják a Bánffy-palota földszinti kiállítótereiben.

A kiváló szobrászművész hagytékából idén az Erdélyi Művészeti Központ nagyszabású retrospektív kiállítást szervezett, amely átfogóan mutatta be az életmű különböző szakaszait. Gergely István több műfajban is maradandót alkotott, így a tárlat bemutatta a grafika és a szobrászat határait átívelő, önálló művészi nyelvezetet létrehozó, talányos domborműveit; az erdélyi magyar kultúra kiemelkedő személyiségeinek arcképcsarnokát; a köztéri műveit, valamint néhányat a vázlat- és kompozíciós rajzai közül. A tárlat augusztus 27-ig látogatható.

Könczey Elemér grafikusművész alkotásaiból szintén szombaton nyílik a Hibrid című kiállítás a Bánffy-palotában. „Saját eszményképünkhöz képest jól sikerült karikatúrák vagyunk, hibáink, gyengeségeink megannyi poénjával, örökös kínban ezek palástolására. Egyetlen esélyünk a decens döntetlenre csak az önirónia és a humor segítségével lehetséges” – vallja a grafikusművész.

Forró Ágnes és Darvay Tünde képzőművészeti kiállításának címe: Egy hullámhosszon. A tárlat hétfőn nyílik meg az Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Galériában. A két alkotó művészi látásmódja bizonyos tekintetben hasonló. Alkotásaikon az expresszionizmus mellett a szürrealizmus hatása is érezhető. Mindkettőjükre jellemző a valóság meseszerű, álomszerű láttatása, iróniával fűszerezve.

Forrás: Krónika.ro. Fotó: Sepsiszentgyörgy.info/Totó Tibor

A rovat további cikkei