fbpx

Kerékpárutakkal kötik össze az Erdélyi-szigethegység látványosságait

Kerékpárutakkal kötik össze a magyarországi turisták körében is népszerű Erdélyi-szigethegység három megye területén található látványosságait.

A három romániai megyét érintő projekt keretében 227 kilométer kerékpárút épül európai uniós alapokból. Ebből 99,3 kilométer Bihar, 92,4 kilométer Kolozs, míg 35,3 kilométer Fehér megye területén.

A kerékpárút-hálózat kiindulópontja a hegyekben lesz, a három ág itt ér össze. A hegyvidéki kiindulóponttól mindegyik megye maga oldja meg a saját kerékpárút-hálózatával való összekötését, a bihari ág Félixfürdő mellett csatlakozik rá a Nagyvárad környéki bicikliút-hálózatra.

A teljes projekt értéke áfa nélkül 18,7 millió euró, az összeg közel felét Bihar megyében költik el. A teljes beruházást európai uniós alapokból finanszírozzák.

Az erdélyi Bihar, Kolozs és Fehér megye önkormányzata 2021-ben kötött együttműködési szerződést az Erdélyi-szigethegység kivételes szépségű karsztvidékének fejlesztése, népszerűsítése, turizmusának fellendítése céljából. Első lépésként mindegyik megye vállalta, hogy kiépíti és felújítja a Pádis-fennsíkra és a többi természeti látnivalóhoz vezető utakat, kiépíti a turizmushoz szükséges infrastruktúrát. Emellett a hagyományos román falvakat felölelő térség, a Mócvidék népművészetének, népi építészetének fenntartására, a természeti értékek fokozott védelmére is hangsúlyt fektetnek.

Az Erdélyi-szigethegység a romániai és külföldi túrázók körében is népszerű, leglátványosabb része a Pádis-fennsík és környéke, főbb látnivalói a Csodavár, a Galbena-sziklaszoros, a Szamos-bazár, a Medve-barlang, az aranyosfői jégbarlang és a havasrekettyei vízesés.

A képen a Pádis-fennsík.

A rovat további cikkei