A Tour de Hongrie rangos nemzetközi országúti kerékpárverseny, amely a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség versenynaptárában Europe Tour  2.2-es kategóriával szerepel. A legjobbak a kontinentális rangsorban pontokat szerezhetnek rajta, a hivatalos összdíjazása pedig ötmillió forint. Az esemény azonban nemcsak a sportolók számára jelentős, hanem a kultúra kedvelőinek is.

 

DSC_0959_Copy

?A sport élményén túl az a nagyszerűsége a versenynek, hogy a résztvevők és a program követői is megismerhetik azt a kultúrtájat, amely a mi szülőhazánk? ? mondta el a Tour de Hongrie sajtótájékoztatóján L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára június 24-én a Várkert Bazárban. Az államtitkár hangsúlyozta: a verseny a kulturális örökségvédelemhez is kapcsolódik, hiszen a média által közvetített sporteseménynek nagyon fontos szerepe van az országimázs építésében és a turisztikában. Minden egyes helyszínt, állomást bemutatnak, így a Tour de Hongrie arra is alkalmat teremt, hogy népszerűsítse a kulturális helyszíneket. Kiemelt helyszín Fertőd és Keszthely, ahol két csodálatos műemlékünk és kastélymúzeumunk is van. Mindkét épület alkalmas arra, hogy a világ számára bemutassa, milyen gyönyörű ez az ország ? hangoztatta L. Simon László.

 

DSC_1021_Copy

Az államtitkár kifejtette: a kormány több 10 millió forinttal támogatja a versenyt, mivel a kerékpározás olyan versenysport, amely a turizmusnak is fontos eleme, feltárhatja a nemzetközi sajtó előtt is az ország kincseit, valamint népszerűsítheti a sportágat a lakosság körében is. Az egészséges életmód megőrzéséhez is hozzájárulhat, mivel sokakat mozgathat meg. L. Simon László reményét fejezte ki, hogy egyre többen fogják követni a versenyt, és az élmény sokakat ösztönöz majd arra, hogy kerékpárral járják be az országot.

 

Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie Szervezőbizottságának elnöke elmondta: a nemzetközi mezőny Szombathely ? Fertőd ? Keszthely ? Siófok ? Cegléd ? Karcag ? Kékestető ? Gyöngyös ? Budapest útvonalon összesen 740 kilométert tesz meg hat nap alatt. Szombathelyről viszik át a versenyzőket Fertődre, innen, a kastély kertjéből indul a mezőny dél irányába. Az első szakasz befutója Keszthely lesz: a Festetics-kastély. Másnap a Balaton mentén fognak tekerni, és a cél Siófokon, a Víztorony mellett lesz. Ceglédről Karcagra, Karcagról pedig a Kékestetőre vezet majd az út. Az ötödik szakasz Gyöngyösről indul Budapestre. Minden helyszínen lesz amatőr és gyerekprogram, de a fővárosban különlegességgel is készülnek: az amatőr versenyzők öltönyben és nyakkendőben, valamint kosztümben mérhetik össze gyorsaságukat.

 

DSC_1029_Copy

A verseny utolsó szakaszának finise a Várkert Bazárnál lesz, a mezőny érkezése előtt pedig a befutó nyomvonalán zajlik majd a kb. 12 kilométer hosszú Brompton World Championship Hungary is, csodálatos panorámával a Duna-partra és a belvárosra. Aki nem nevez be, annak is érdemes kilátogatnia az eseményre, hogy megnézhesse, miként versenyeznek a kerékpárosok öltönyben és kosztümben a világ legszebb háttere előtt.

 

Szilasi László, a Tour de Hongrie versenyigazgatója elmondta: a versenyen 16 csapat indul 32 országból 96 kerékpárossal. A magyar színeket képviseli a DKSI-Kontent, a Dr. Bátorfi-Agria KTK, az Epronex Special Bikes, a MugenRace Team Prolog és a Szuper Beton. Nagy örömükre rajthoz áll Székelyföld profi csapata: a Tusnád Team is. Indul a címvédő luxemburgi Tom Hill csapata, a Differdange-Losch, soraiban az elmúlt évi viadal legeredményesebb magyar versenyzőjével, Lovassy Krisztiánnal.

 

DSC_1155_Copy

A Tour de Hongrie versenyen a hivatalos összdíjazás ötmillió forint, ezen felül különdíjakat is lehet nyerni: az OTP Bank, a Tour de Hongrie kiemelt támogatója OTP Junior különdíjat ajánlott fel a 23 év alatti kategóriában induló versenyzők közül a három legeredményesebb magyar kerékpárosnak összesen 600 ezer forint értékben.

 

Óriási előrelépést jelent a Tour de Hongrie életében, hogy 2016-ban élő televíziós közvetítés juttatja majd el a versenyt a szélesebb közönséghez. Magyarországon még sosem közvetítettek élőben országúti kerékpárversenyt, ez most a Dentsu Aegis Network és a DIGI Sport együttműködésével valósulhat meg.

 

DSC_0940_Copy

A versenyről a rádió is tudósít: a kiemelt partner, a Rádió Rock FM95.8 is figyelmet szentel a Tour de Hongrie programjainak. Az elmúlt hetekben a rádió játékra hívta a hallgatóit, arra kérve őket, hogy írják meg a verseny himnuszát. Körülbelül 40 dal érkezett be, melyeket már hallhatnak a rádióban, és a nézők szavazatai alapján hirdetik majd ki a győztest, amely a Tour de Hongrie hivatalos dala lesz.

Készítette: Wéber Anikó

Fotó: Csákvári Zsigmond