Több mint 420 koncerttel, kiállítással, sétával, irodalmi esttel, színházi előadással, filmvetítéssel és egyéb, ingyenes programmal várja a közönséget 88 településen szeptember 16. és 24. között az 17. Ars Sacra Fesztivál, amelynek idei mottója: Keresd a békét!

A szakrális művészet az a művészet, amely az igazat, a szépet, a jót közvetíti az embereknek, hangsúlyozta az eseménysorozat csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumának elnöke. Dragonits Márta elmondta, az idei fesztivál kiemelt helyszínei Miskolc és az erdélyi Nagyszeben lesznek.

A fesztivál 11 műfajban kínál programokat, és 150 templom nyitja meg kapuit, a bakonybéli Szent Mauríciusz-monostor például saját programsorozattal jelentkezik.

A kiemelt események között már harmadik éve szerepel a Keresztkoncertek sorozat, amelyen idén is fiatal zenészek lépnek fel négy egymást követő estén. A Belvárosi Nagyboldogasszony-templomban a Tutti Cantabile Énekegyüttes különböző egyházak énekeivel fogadja a közönséget, míg a záró Keresztkoncerten a Rózsák terei görögkatolikus templomban a debreceni Lautitia kórus énekel.

A Kálvin téri református templomban a Korossy-vonósnégyes jelentkezik kamarazenei koncerttel, a Deák téri evangélikus templomban pedig egy erre az alkalomra összeállított régizenei együttes játssza nagy klasszikusok egyházzenéjét.

Mint a szervezők hangsúlyozták, kiemelt céljuk a fiatalok megszólítása. Bogányi Gergely ezért szeptember 17-én szokatlan időpontban, 22 órakor ad zongorakoncertet a budai Szent Imre-templomban Boros Misi közreműködésével. A Gemma énekegyüttes a Mátyás-templomban az Ars Sacra nyitókoncertjeként az angol vokálpolifónia korszakainak énekeit szólaltatja meg, a Jazzation együttes a Lóvasút Kulturális Központban énekel, és ugyanitt Lackfi János ad irodalmi estet.

A Szent Efrém Férfikaré lesz az idei záróesemény, amely egy ifjú zeneszerző, Kecskés D. Balázs új művének ősbemutatójával kezdődik a Budapesti Vonósok közreműködésével.

Új vendégnek számít a fesztiválon az Era Nova Kamarazenekar, amely Marley Erickson hegedűművésszel egyebek közt J. S. Bach hegedűversenyét adja elő. Dalok Pál levelei szerint címmel koncertezik a pécsi székesegyházban Gryllus Dániel, Szirtes Edina Mókus, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Debrecenben Templomok Éjszakája címen templomtúrák várják az érdeklődőket, míg Budapesten a 17. Szakrális Építészeti és Belsőépítészeti Konferencia a 800 éves ferences rend építészetéről ad keresztmetszetet a kezdetektől máig.

A gyerekeket a Varázskuckó közreműködésével kalandjáték várja a Margitszigeten, de a Rózsák útja kalandtúrán Esztergomban is felfedezőútra indulhatnak, a zalaegerszegi Mindszentyneum pedig kézműves foglalkozást hirdet.

Az Ars Sacra több tucat programja kapcsolódik a mottó békeüzenetéhez. A 12. kerületi Galéria 12-ben például Béke-Pax címmel nyílik kiállítás, az esztergomi görögkatolikus templomban tartják Kathy-Horváth Lajos Ima a békéért című művének ősbemutatóját, a bakonybéli monostorban pedig Békét teremtő magány címmel rendeznek kiállítást.

A szegedi Solis Consort Vivaldi műveiből, az olasz Odhecaton Ensemble pedig 15–18. századi európai zeneművekből ad koncertet a monostorban. Magyar katolikus jelenlét a világban címmel kiállítás is nyílik az épületben, amely kórusakadémiának és Gellért-ünnepnek is otthont ad majd.

Miskolcon 9 nap alatt 46 program várja a közönséget több mint 400 résztvevővel. A fesztiválba 17 civil szervezet, 10 városi intézmény, valamennyi helyi keresztény felekezet és több iskola is bekapcsolódik. A Művészetek Háza ad otthont a helyi nyitógálának, a Feledy-házban lesznek láthatók a Keresd a békét! képzőművészeti pályázat pályaművei, lesz békezarándoklat, a záró gálaestet pedig a Miskolci Nemzeti Színházban rendezik meg.

Serfőző Levente, a Szebeni Magyarok Egyesületének Elnöke az Ars Sacra Fesztivál nagyszebeni programjait mutatta be, kiemelve, hogy négy nyelven: magyarul, németül, románul és angolul is megszólítják a közönséget. A dél-erdélyi városban öt kiállítás, két szakrális séta, kórus- és orgonakoncertek és egyéb programok várják a közönséget az Ars Sacra Fesztiválon.

A rendezvénysorozat teljes programja itt érhető el.

A képen a Tutti Cantabile Énekegyüttes.