A Nemzeti Örökség Intézete mobilapplikációval segíti a Fiumei úti sírkertben való tájékozódást. Az alkalmazás interaktív, parcella és név szerinti keresést is lehetővé tevő térképén mások mellett a Nemzeti Sírkert részeként védett sírok és hősi halottak nyughelyeinek lokációi is helyet kaptak.

A Fiumei úti sírkert honlapján elérhető temetőtérképen számok szerint lehet tájékozódni a parcellák között, de lehetőség van parcellák szerinti keresésre, és név vagy sírhelyszám szerint is megtalálhatók a nyughelyek és az azokhoz tartozó, jogszerűen publikálható adatok. A térképen az adott sírok fényképe is elérhető.

Az alkalmazás lehetőséget kínál arra is, ha egy sír a Nemzeti Sírkert részeként védett, hogy a név alatti linkre kattintva további információhoz jusson az érdeklődő a Nemzeti Örökség Intézetének honlapján. Ugyanígy megjeleníti az applikáció, ha az adott sír műemléki védettséget élvez, vagy hősi halott nyugszik a sírban. Az adatbázis bővül majd, a NÖRI folyamatosan végzi a sírkert felmérését, és ez alapján egészíti ki a térképet.

Amennyiben a felhasználóknak az elhunytak adataival kapcsolatban bármilyen észrevételük lenne, egy bejelentőablak segítségével azt bárki könnyedén beküldheti. A bejelentéseket a Nemzeti Örökség Intézete minden esetben megvizsgálja majd. A térkép az EnviMAP fejlesztésében készült.

„Fontosnak tartottuk egy ilyen teljes adatbázist tartalmazó térkép fejlesztését és nyilvánosságra hozását. A Fiumei úti sírkert nemzeti emlékhelyként olyan kiemelkedő kulturális tere az országnak, aminél fontos a digitalizáció, és fontos, hogy az adatok bárki számára elérhetők legyenek. A felület nemcsak magánszemélyeknek hasznos, de tudományos munkára is kiváló lehetőséget ad” – hangsúlyozta Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója.

A Nemzeti Örökség Intézete nemcsak ezzel a térképpel, de a Fiumei úti sírkert felfedezését segítő FiumeiGuide nevű applikációval, valamint QR-kódok segítségével elérhető Szoborpark fejlesztésével és az országot lefedő Nemzeti Sírkertet megjelölő okos parcellakövekkel is igyekszik naprakész szolgáltatásokat nyújtani.

Nyitóképen a Fiumei úti sírkert északi árkádsora. Fotó: MTVA/Balaton József