fbpx

Keresik a balett fiatal tehetségeit

Elkezdődött a regisztrációs időszak a magyar táncélet idei legfontosabb eseményére, a Hungarian Ballet Grand Prix-re. A 7–18 éves korosztály számára meghirdetett versenyre március 14-ig jelentkezhetnek a balettnövendékek a világ minden pontjáról.

Kezdetét vette a pályázati időszak az idei év egyik legjelentősebb kulturális eseményére, a Hungarian Ballet Grand Prix versenyére. A nemzetközi megmérettetésre a világ minden pontjáról várják a jelentkezőket. Az ifjú balettnövendékek öt korcsoportban mérhetik össze tánctudásukat, őket pedig egy tíz főből álló, világszinten elismert tagokat maguk közt tudható zsűri fogja értékelni. A rendezvény célja az utánpótlás-nevelés, a hagyományteremtés és a hazai balettoktatás népszerűsítése.

A versenyre 7–18 év közötti fiatal tehetségeket várnak, akik jelentkezésüket egy négyperces videó feltöltésével adhatják be március 14-ig. A regisztrációs szakaszban a versenyzők az előre meghatározott versenyprogram alapján állíthatják össze saját műsorszámukat, a 12 év alattiak szabadon választott koreográfiával jelentkezhetnek. A szakmai zsűri a felvételek alapján választja ki a legjobbakat, akik június 26–30. között részt vehetnek a veszprémi ActiCity kulturális központban tartandó megmérettetésen. Az esemény zárásaként június 30-án nyilvános gálaest keretében búcsúznak a legjobb teljesítményt nyújtó táncosok a közönségtől.

A Hungarian Ballet Grand Prix a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat részeként valósul meg, a Magyar Nemzeti Balettintézet és a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány gondozásában. A díjazottak a szakmai elismerésen túl pénzjutalomban is részesülnek. A Junior Grand Prix elnyeréséért 500 euró, míg a Youth Grand Prix-ért 1000 euró pénzjutalom jár, valamint utóbbi kategória nyertese fellépőként meghívást kap a következő évi gálára is.

A zsűri elnöke Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet alapítója, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója. A zsűrit alkotják: Agnese Andersone, a Rigai Balettiskola vezetője; Aradi Mária, a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány alapítója; Balázs Gergő Ármin, a Magyar Állami Operaház szólistája; Dózsa Imre, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész; Tatiana Melnik, a Magyar Állami Operaház szólistája; Albert Mirzoyan balettmester; Viktoria Podolskaya veszprémi balettmester és a Victoria Art and Sport Egyesület alapítója, Pongor Ildikó Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész, valamint Velekei László, a Győri Balett igazgatója.

„Egy nemzetközi balettverseny létrehozása több mint tízéves álmom, így ez eddig minden balettigazgatói pályázatomban szerepelt. Hálás vagyok azért, hogy a Veszprém-Balaton 2023 EKF-program keretein belül most végre lehetőségünk nyílik az első Hungarian Ballet Grand Prix megrendezésére. Egy ehhez hasonló verseny nemcsak az utánpótlás-nevelés és a szakmai találkozások miatt fontos, de egy ország kulturális életének nemzetközi ismertsége és elismertsége szempontjából is kiemelt jelentősége van” – mondta el a zsűrielnök Solymosi Tamás a decemberi sajtótájékoztatón, hangsúlyozva az esemény jelentőségét.

A versenyszabályzat, a határidők, valamint a regisztrációs felület elérhető a Hungarian Ballet Grand Prix oldalán.

A rovat további cikkei